Żyj smacznie i zdrowo – IV edycja programu

W tym tygodniu trochę rzadziej udzielamy się na blogu, za co Was serdecznie przepraszamy. Niestety doba nie jest z gumy, a my oprócz tego, że pracujemy nad blogiem i kręcimy nowe odcinki na YouTube, to jeszcze mamy normalną pełnoetatową pracę. A jeszcze najbliższy weekend nam przepadnie, bo jedziemy do Warszawy na kolejne spotkanie przyjaciół Winiary. Ale może ten wyjazd będzie okazją do nagrania fajnego vloga? Jak myślicie? :)

Żyj smacznie i zdrowo

Ale wróćmy do tematu dzisiejszego wpisu. Otoż 23 września rozpoczęła się IV edycja programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo” marki WINIARY we współpracy z Federacją Polskich Banków Żywności. Patronem honorowym programu został Rzecznik Praw Dziecka, a patronatami objęli program Ośrodek Rozwoju Edukacji, Polskie Towarzystwo Nauk Żywieniowych, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW oraz Fundacja Klubu Szefów Kuchni.

Program  „Żyj smacznie i zdrowo” skierowany jest do uczniów i nauczycieli gimnazjów w całej Polsce. Jego misją jest przekazanie młodzieży zasad prawidłowego i smacznego odżywiania, zachęcenie ich do podejmowania pierwszych prób gotowania oraz do wspólnego, rodzinnego spożywania posiłków. W ramach akcji podejmowane będą również ważne społecznie tematy marnowania żywności, niedożywienia, a także zmniejszania ilości odpadów, zużycia energii i wody.

Jak wziąć udział

Nauczyciele mogą zgłaszać się do programu poprzez stronę internetową. W tej edycji jedna szkoła może zamówić 2 zestawy edukacyjne. Po dokonaniu zgłoszenia klasy nauczyciel otrzyma bezpłatnie zestaw dydaktyczny, w którego skład wchodzą:

  • 12 gotowych scenariuszy lekcyjnych na temat zdrowego odżywiania, ekologii oraz niemarnowania żywności,
  • CD z materiałami edukacyjnymi,
  • 14 plakatów (7 drukowanych i 7 elektronicznych) i 99 planszy edukacyjnych (30 drukowanych i 69 elektronicznych),
  • 3 filmy edukacyjne,
  • książeczki kulinarne dla każdego ucznia zawierające przepisy na smaczne i proste dania dla gimnazjalistów.

Materiały edukacyjne powstały we współpracy z metodykami, dzięki czemu są zgodne z gimnazjalnym programem nauczania i stanowią doskonałe uzupełnienie wiadomości z innych przedmiotów, np. biologii czy chemii.

Po przeprowadzeniu lekcji w oparciu o materiały edukacyjne dostarczone przez organizatora, nauczyciele wraz ze swoimi klasami mogą wziąć udział w konkursie na Plakat Społeczny, Film Społeczny oraz Wydarzenie Społeczne nawiązujące do celów programu. 30 zwycięskich klas otrzyma dla swoich szkół nowoczesne tablice multimedialne, a kolejne 30 – laptopy. Szkoły, które wygrają tablice multimedialne, zostaną odwiedzone przez przedstawicieli programu „Żyj smacznie i zdrowo”, którzy wręczą uroczyście nagrody oraz przeprowadzą zajęcia dla uczniów.

W III edycji programu wzięło udział ponad 38% szkół gimnazjalnych w Polsce. Ponad 3 600 nauczycieli wyedukowało w dziedzinie zdrowego odżywiania ponad 122 000 uczniów z 4 500 klas. Mamy nadzieję, że nadchodząca edycja zakończy się jeszcze większym sukcesem!

Dodatkowe informacje

Wszelkie pytania prosimy kierować na adres z.hiszpanska@synertime.pl i pod numerem telefonu 22 544 05 12.

Więcej informacji można znaleźć na stronie internetowej: http://zyjsmacznieizdrowo.pl.
Warto odwiedzić również fan page na Facebooku http://facebook.com/zyjsmacznieizdrowo oraz kanał na YouTube http://www.youtube.com/user/zyjsmacznieizdrowo.

Oceń przepis / post

Podobne wpisy

8 komentarzy

  1. to życzę miłego pobytu w Warszawie :) a jutro bedęwalczyć z tortem dla taty na urodziny :) oczywiście po pracy i cichaczem wiec sie musze ze wszystkimi produktami eksmitowac do siostry :p myslisz ze tort lepszy jest jak sie zrobi go od razu po upieczeniu biszkopta czy odczekac po upieczeniu jeden dzien i dopiero przekaldac i dekorowac? bo moja mama mowi zebym jutro upiekla tylko biszkopta a w sobote dekorowala. Impreze robimy w niedziele a tort troche w lodowce musi postac zeby masa dobrze stezala. Myslisz ze zrbienie go w calosci jutro to dobry pomysl? Bo w soobote mam inne obowiazki w domu wiec moze byc problem z brakiem czasu. Czekam na odpowiedź – byle szybko :)

        1. U mnie to jest tak, że raczej faktycznie dzielę to na pieczenie jednego dnia, a przekładanie drugiego. Wynika to z tego, że jakby coś nie wyszło (placek nie wyrósł ) to mam sporo czasu, aby upiec kolejne placki. Druga sprawa to to, że wygodniej mi odwalić część roboty wcześniej, a potem tylko przełożyć ciasto.
          Jeśli przygotujesz wszystko jednego dnia to też wyjdzie. Jedynie biszkopty muszą być dobrze ostudzone, aby masa się nie rozrzedziła.

          1. Wszystko zostało zrobione wczoraj :) biszkopt był dobrze wystudzony więc spokojnie wszystko powinno być ok :) półtora dnia w lodówce będzie stał więc masa powinna pożądnie stężeć. A tak wyglada:

          2. Fantastycznie. Ostatnio mam straszną ochotę na tort i zapowiada się, że takowy zrobię. A twoja masa wygląda bardzo smakowicie. Chętnie spróbowałabym :)
            Tata na pewno będzie zadowolony:)

          3. Z masą poszłam na łatwiznę bo sama nigdy nie robiłam takiej ale jak będę robić częściej to będę probować sama a nie tą w proszku :) zaraz idę do siostry szykować sałatkę z kurczakiem i grzankami :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.