Zupa z liści rzodkiewek
Tym razem na blogu zupa z liśćmi rzodkiewek lub jak kto woli zupa rzodkiewkowa. Pomysł i przepis pochodzi gazety. Przyznaję, że prasa kobieca może być inspiracją na obiad. Zupa bardzo mi smakowała, Jackowi trochę mniej, chociaż jadł ją dwa razy.
Składniki:
- 1,5 l bulionu
- 2 marchewki
- 1/2 selera
- 1 pietruszka
- słodka papryka w proszku
- pęczek rzodkiewek
- 1 cebula
- 1/2 szklanki śmietany 18 % (do zup)
- 2 łyżki masła
- odrobina soku z cytryny
- sól, pieprz
- 70 g ryżu
Marchewkę, selera i pietruszkę obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Bulion podgrzać, dodać warzywa i gotować 20 minut. Dodać ryż, gotować, a co jakiś czas zamieszać. Liście rzodkiewek dokładnie umyć, posiekać. Cebulę pokroić i podsmażyć na maśle. Do zarumienionej cebulki dodać liście i chwilę podgrzewać. Dodać do bulionu i wymieszać. Śmietanę wymieszać w szklance z odrobiną zupy. W ten sposób śmietaną łatwiej się rozmiesza z gorącą zupą. Dodać śmietanę do zupy, wymieszać i nie gotować. Do smaku dodać sól, pieprz i sok z cytryny. Zpę dokładnie wymieszać, podawać z posiekana rzodkiewką.
Ja uwielbiam zupy,kremy,sałatki z liści rzodkiewki,a nawet kładę sobie na kanapkę zamiast np.sałaty.Robię z niej dipy do twarogu,mini gołąbków,zawijanych w liść winogrona.Po prostu zuzywam a nie wyrzucam.W liściach jest więcej witamin niz w bulwie.Polecam wszystkim spróbować,a będziecie zachwyceni tym smakiem i aromatem jaki się wytwarza.Smacznego.
Ma Pani rację. Pierwszy raz robiłam taką zupę i bardzo nam smakowała. Przede wszystkim ma zupełnie inny smak i oczywiście jest zdrowsza. Pozdrawiam
Ja uwielbiam zupy,kremy,sałatki z liści rzodkiewki,a nawet kładę sobie na kanapkę zamiast np.sałaty.Robię z niej dipy do twarogu,mini gołąbków,zawijanych w liść winogrona.Po prostu zuzywam a nie wyrzucam.W liściach jest więcej witamin niz w bulwie.Polecam wszystkim spróbować,a będziecie zachwyceni tym smakiem i aromatem jaki się wytwarza.Smacznego.