Zupa pomidorowa czysta z makaronem i groszkiem
Tradycyjna zupa pomidorowa, rosół i barszcz czerwony czysty to pakiet zup, które mogę jeść bez końca. Chyba nigdy mi się nie znudzą. Oczywiście najlepsza pomidorowa powstaje z pomidorów dojżewających w ciepłym, sierpniowym słońcu. Ale gdy zima trzyma i mrozem straszy, bez wahania sięgam po ich wygodną wersję, czyli własne siekane pomidory w słoikach. A jeśli mój zapas przetworów się wyczerpie, to po prostu kupuję rozdrobnione pomidory w puszce. Dziś przygotowałam zwykłą pomidorówkę z marchewką, groszkiem i papryką. Zupę podałam z makaronem.
Składniki zupy pomidorowej
- 400 g pomidory krojone Pudliszki w kartoniku
- 1 l rosołu
- pół papryki
- garść mrożonego zielonego groszku
- 1 marchewka
- ziele angielskie
- sól
- pieprz
+ dla wzmocnienia smaku często dodaję łyżkę lub dwie koncentratu pomidorowego (w zależności od ilości zupy)
Zupa pomidorowa – sposób przygotowania
To chyba najprostsza zupa jaką można ugotować. Zupa nie jest zabielana, ale nie mniej smaczna. Według mnie nawet lepiej smakuje, gdy nieco postoi.
Rosół zagotować, dodać marchewkę i paprykę oraz ziele angielskie. Gotować do miękkości czyli około 10 minut. Następnie należy dodać pomidory z kartonika, zamieszać i zagotować. Groszek dodaję na końcu, nie wymaga on długiego gotowania, można go przecież jeść również na surowo. Zupę do smaku posolić i popieprzyć.
I volia. Zupa pomidorowa gotowa :)
A jaka jest Wasza ulubiona zupa?