Zupa pomidorowa po królewsku
Zupa pomidorowa to jedno z naszych narodowych dań. Lato obficie darzy nas swoimi owocami (pomidorami), że aż żal nie ugotować prawdziwej pomidorowej. Ja wzorowałam się na przepisie z książki Henryka Dębskiego „Zupy codzienne i wykwintne”.
Składniki:
1,5 l wywaru z kości i warzyw
2 cebule
4-5 dojrzałych pomidorów
1-2 strąki papryki pomidorowej
1 marchewka
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
czosnek do smaku
Pomidory naciąć, sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę i rozparzyć w garnku. Po około 10 minutach przetrzeć pomidory przez sito. Marchewkę pokroić, dodać do bulionu, gotować. Dodać przecier z pomidorów.
Cebulę obrać, posiekać usmażyć na oliwie, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i smażyć do miękkości. Dodać do garnka z pomidorami. Zupę zagotować, doprawić solą, pieprzem, można dodać świeżego koperku.
Zupę podawać z makaronem. Smacznego!
Wygląda na pożywną – na jesień jak znalazł.