Zupa krem ze szparagów z grzankami | FILM
Do Polski moda na szparagi dotarła kilka ładnych lat temu. Na blogach kulinarnych goszczą teraz stosunkowo często. Nie mogło więc zabraknąć szparagów także i u nas. Dlatego przygotowałem przepis na zupę krem ze szparagów z dodatkiem grzanek czosnkowych.
Wykorzystanie szparagów w zupie nie jest przypadkowe. Nie pogardzę szparagami gotowanymi i podawanymi z masłem, ale w takiej postaci lubię je najbardziej.
Wskazówka!
Jak ocenić czy szparagi są świeże? Wystarczy wziąć je do ręki i poocierać je o siebie. Jeżeli wydają charakterystyczny trzeszczący dźwięk, to znak, że są OK i można je włożyć do koszyka.
Potrzebne składniki
- szparagi 0,5 kg
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki stołowe masła
- bulion warzywny 1 l
- śmietanka kremówka 200 g
- 2 żółtka jaj
- 4 kromki pieczywa czosnkowego
- szczypta gałki muszkatołowej
- cukier 0,5 łyżeczki
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić zupę szparagową
- Odetnij zdrewniałe końcówki szparagów oraz główki. Główek nie wyrzucaj, bo później będą potrzebne.
- Łodygi należy obrać z pomocą obieraka do warzyw.
- Zagotuj bulion warzywny i wrzuć do niego obrane szparagi (jak zrobić bulion wyjaśniam na końcu). Szparagi gotuj przez 20 minut.
- Gdy szparagi skończą się gotować zmiksuj je blenderem na krem.
- Obierz jedną cebulę i pokrój w kostkę, następnie podsmaż na patelni z dodatkiem masła.
- Zmieszaj ze sobą śmietankę kremówkę i dwa żółtka jaj.
- Podsmażoną cebulę oraz śmietankę z żółtkami dodaj do zupy/kremu. Jeszcze raz wszystko zmiksuj blenderem.
- Na wolnym ogniu gotuj zupę krem do momentu, aż zacznie wrzeć (pojawią się pierwsze bąble).
- Dodaj przyprawy i zamieszaj.
- Główki szparagów zalej wrzątkiem i poczekaj 2-3 minuty. Dodawaj je do zupy pojedynczo, gdy już będzie na talerzu.
Zupę podawaj z grzankami czosnkowymi. Volia! Zupa krem ze szparagów gotowa. :)
Jak zrobić grzanki czosnkowe
Charakterystyczny smak i aromat czosnkowych grzanek świetnie uzupełni delikatny smak zupy. Co więcej, takie grzanki fajnie wyglądają unosząc się w zupie. :)
- Wymieszaj ze sobą masło śmietankowe (1-2 łyżki) z ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę.
- Weź 4 kromki pieczywa tostowego i odkrój skórki z każdej kromki.
- Kromki posmaruj z dwóch stron masłem czosnkowym.
- Teraz każdą kromkę trzeba pokroić w kostkę.
- Całość warto posolić do smaku.
Grzanki należy wysuszyć w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza. Wystarczy kilka minut, aby się wysuszyły. Nie podaję dokładnego czasu. Obserwuj grzanki i wyjmij je z piekarnika, gdy staną się rumiane.
Jak zrobić bulion warzywny?
Poniżej podaję dwa sposoby przygotowania bulionu warzywnego. Pierwsza jest adresowana do osób początkujących i tych, którym szkoda czasu na długie przygotowania. Kulinarnych ortodoksów zapraszam od razu do metody nr 2.
Metoda I – dla początkujących
- 1. Wlej do garnka 1 litr wody.
- Wrzuć do wody kostkę bulionową/rosołową.
- Gotuj do wrzenia.
Prościej się już nie da. ;)
Metoda II – dla zaawansowanych
Bulion warzywny przygotowany wg poniższej receptury jest uniwersalny i możesz go śmiało wykorzystywać jako składnik innych zup oraz potraw.
Do bulionu potrzebujesz:
- 2 marchewki
- 1 pietruszkę (korzeń)
- 1 por
- 1 cebulę
- 1/4 główki selera
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego
- Przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz i sól
- Cebulę obierz, przekrój na pół i opiecz na płycie kuchennej albo nad gazem.
- Warzywa umyj i pokrój na mniejsze części (ale nie drobne!).
- Wlej do garnka 1,5 l wody, wlej olej i dodaj warzywa oraz przyprawy.
- Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 2 godziny
- Po ugotowaniu odcedź warzywa i jeśli za dużo wody odparowało, to dolej jej tyle aby uzyskać 1 l bulionu.
To jest moja propozycja podania zupy krem ze szparagów. A co Twoim zdaniem można do niej dodać, aby fajnie urozmaicić jej smak? Czekam na Twoją propozycję w komentarzach. :)