Zdrowe dodatki do posiłków – wprowadź te składniki do swojej diety!
W ostatnich latach zwraca się większą uwagę na jakość wybieranego pożywienia i składniki odżywcze, które wraz z nim dostarcza się do organizmu. To dobry, a przede wszystkim zdrowy nawyk – właściwa dieta to podstawa dobrego samopoczucia i kondycji organizmu. Posiłki często nie pokrywają jednak pełnego zapotrzebowania na składniki odżywcze takie jak witaminy i minerały. Kilka przypraw i cennych dodatków pochodzenia naturalnego może to łatwo zmienić. Co warto dodawać do pożywienia? Oto 4 warte uwagi propozycje.
Czubryca zielona
Czubryca zielona to przyprawa tworzona z kilku składników. Najważniejszym z nich jest cząber górski o wielu właściwościach prozdrowotnych. W niektórych mieszankach bywa on zastępowany przez cząber ogrodowy, nieco inną i łatwiejszą w hodowli odmianę tej rośliny. Nie różnią się one znacznie swoimi właściwościami, jednak odmiana górska ma nieco mocniejszy aromat.
Czubryca zielona w swoim składzie powinna mieć także sól, zieloną paprykę i mieszankę przypraw takich jak tymianek, czosnek, oregano czy cebula. Proporcje i inne smakowe dodatki zależą od producenta.
Aromat czubrycy zielonej doceniany jest przede wszystkim w kuchni bułgarskiej, gdzie przyprawa dodawana jest do zup, mięs czy potraw ziemniaczanych. Dobrze komponuje się ona także z sałatkami, rybami i serami.
Dlaczego warto dodawać czubrycę do posiłków? Choćby ze względu na pozytywny wpływ na układ trawienia, wspomaganie pracy wątroby i jelit, działanie przeciwzapalne i liczne składniki odżywcze takie jak witaminy A, C oraz grupy B, kwasy organiczne czy flawonoidy.
Olej z czarnuszki
Czarnuszka jest popularna w formie ziaren, jednak to olej z czarnuszki jest bardziej polecanym i skoncentrowanym produktem spożywczym. W stosunku do nasion, w jego mniejszej ilości znajduje się więcej cennych składników odżywczych. W oleju z czarnuszki jest ich naprawdę wiele, w tym witaminy A, E, C i z grupy B, a także minerały takie jak sód, magnez, cynk, żelazo i potas.
Co ważne, żeby zachować wszystkie składniki odżywcze, oleje z czarnuszki podaje się na zimno. Nie należy ich podgrzewać ani tym bardziej używać jako tłuszczu do smażenia. Przez delikatny, lekko gorzkawy smak, jakim charakteryzuje się czarnuszka, olej będzie dobrym dodatkiem do sałatek warzywnych albo dań z makaronem. Można przyjmować go także w formie kapsułek.
Suszona żurawina
Żurawina to słodko-kwaśny owoc, który zarówno świeży, jak i suszony, może być samodzielną zdrową przekąską. Dlaczego warto po nią sięgać? Przede wszystkim dlatego, że żurawina suszona chroni układ sercowo-naczyniowy, działa przeciwzapalnie na niemalże cały organizm, pomaga przy leczeniu i zapobieganiu zakażeniom dróg moczowych, a nawet łagodzi zaparcia. Suszona żurawina jest pełna witamin, w tym E, K, C oraz z grupy B. Nie brakuje w niej również minerałów, w tym żelaza, wapnia, magnezu, potasu, fosforu, miedzi, czy cynku.
Wybierając żurawinę, warto zwrócić uwagę na zawartość cukru. Ze względu na kwaskowaty posmak owocu podczas suszenia wielu producentów dodaje cukier dla lepszego smaku gotowego produktu.
Suszona żurawina może być dodawana do owsianek, jogurtów i różnego rodzaju słodkich deserów. Można stworzyć z niej napar do picia lub coś całkowicie innego – sos odpowiedni do mięs lub serów. Żurawinę często znaleźć można nawet w mięsnych pasztetach, gdzie ciekawie przełamuje słone smaki.
Nasiona chia
Nasiona chia, czyli inaczej szałwia hiszpańska, to najlepsze źródło kwasów tłuszczowych omega-3, pod tym kątem przewyższające nawet ryby dotychczas uważane za najbardziej bogate w ten cenny składnik. W nasionach chia nie brakuje także witamin i minerałów, w tym fosforu, potasu, magnezu, czy wapnia.
Spożywanie nasion chia może wpłynąć pozytywnie między innymi na układ krążenia, obniżając ryzyko wystąpienia zawału czy miażdżycy i regulując poziom cholesterolu. Szałwia hiszpańska wspiera także pracę mózgu, ułatwia zapamiętywanie i koncentrację, a przez zawartość antyoksydantów może przyczyniać się nawet do zmniejszenia ryzyka rozwoju nowotworów i cukrzycy.
Nasiona chia często spotkać można przede wszystkim w pieczywie. Warto dodać je także do domowych wypieków, w tym również słodkich. Ze względu na delikatny aromat nie zmienią one smaku ciasta czy ciastek. Nasiona dodaje się również do sałatek, musli czy zapiekanek.
Artykuł sponsorowany