Zapiekanka makaronowa z serem i kalafiorem
Jaki jest mój sposób na prosty i wygodny obiad? Otóż, jest to zapiekanka makaronowa z serem. Dlaczego? Bo nie wymaga długiego stania przy kuchni! Najcześciej przygotowuje ją w sobotę miedzy sprzątaniem, a innymi obowiązkami. Wszyscy w domu lubimy makaron i smak przypieczonego sera, a dodatki dodaję według sezonowości warzyw.
Tym razem przygotowałam zapiekankę z makaronem, serem i młodym kalafiorem. Tak na prawdę możemy dodać do środka prawie każde warzywo. Naszym faworytem jest brokuł, ale często jemy z papryką i/lub kukurydzą.
Wykonanie zapiekanki jest tak proste, że polecam ją początkującym kucharzom lub kulinarnym ignorantom. Chyba nie sposób popsuć zapiekanki makaronowej!
Składniki dla 4 osób:
- 300 g makaronu świderki
- 500 g kalafiora
- 1 pomidor
- pół fileta z kurczaka
- 250 g sera żółtego (u mnie edamski)
- 2 jajka
- 200 g tłustej śmietany (18% lub 22%)
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- słodka papryka w proszku
Jak zrobić zapiekankę makaronową
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie na pół twardo. Odcedź i ostudź.
- Kalafiora porozrywaj na małe różyczki. W garnku zagotuj wodę i wrzuć kalafiora. Po około 6 minutach odcedź.
- Śmietanę wymieszaj w kubku z jajkami, dodaj gałkę, sól, pieprz i paprykę.
- Kurczaka usmaż na patelni (wcześniej posyp solą i papryką). Pokrój w kostkę
- Pomidora pokrój w kostkę i razem z makaronem, kurczakiem i kalafiorem wymieszaj w dużej misce.
- Ser zetrzyj na tarce i ponad połowę dodaj do makaronu wraz z jajkami i śmietaną. Dokładnie wymieszaj.
- Formę do zapiekania posmaruj olejem i wyłóż makaron. Wierzch posyp serem.
- Piekarnik rozgrzej do 175º C. Wstaw zapiekankę.
- Piecz 20 minut, a na kolejne 10 minut włącz funkcję grill, aby ser się przyrumienił.