wątróbka drobiowa z cebulką i ziemniakami
|

Wątróbka drobiowa z cebulką. Przepis krok po kroku.

Przepis na wątróbkę drobiową z cebulką podsmażoną na złocisty kolor jest tak prosty, że zastanawiałam się, czy powinnam zamieszczać go na blogu. Jednak, jak sobie przypomnę, to sama kiedyś szukałam takiej receptury i też zajrzałam do internetu.

Dlatego dzisiaj przedstawiam mój sprawdzony przepis na delikatną i pyszną wątróbkę drobiową. Dokładnie taką jak zawsze przyrządzam i jaką najbardziej lubi moja rodzina. Od czasu do czasu pojawia się u nas małe urozmaicenie w postaci dodatku jabłek i ananasa, co mnie bardzo cieszy. Jednak mój mąż nie jest z tego powodu tak zadowolony jak ja. Ciągle się upiera, że jak na obiad ma być wątróbka, to klasyczna wątróbka drobiowa i oczywiście z dużą ilością cebuli.

Jak smażyć i przyrządzać wątróbkę drobiową z cebulką, aby była jeszcze lepsza:

  1. Nie solę cebuli ani wątróbki. Sól dodaję po uduszeniu czyli tuż przed podaniem. Inaczej wątróbka będzie twarda.
  2. Wątróbkę po wyjęciu z opakowania i usunięciu żyłek oraz zanieczyszczeń płuczę pod bieżącą (zimną) wodą. Następnie wątróbkę moczę w mleku przez 2 godziny lub dłużej. Dzięki temu wątróbka będzie delikatna, a do tego pozbywamy się ewentualnej goryczki.
  3. Wątróbkę duszę z cebulką pod przykryciem. W ten sposób nie wyparuje z niej cała woda,a po podaniu jest soczysta i miękka.

Wątróbka drobiowa przepis i składniki: (porcja dla 3 osób)

  • 700 g wątróbki drobiowej
  • 3-4 spore cebule
  • szklanka mleka
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Wątróbka drobiowa z cebulką. Przepis jak zrobić wątróbkę krok po kroku.

  1. Przygotowanie dania zacznij od cebuli. Obierz 3 – 4 cebule, przekrój je na pół, a następnie posiekaj w na plasterki (tzw. piórka).
  2. wątróbka drobiowa z cebulą Na patelnię wlej 2 – 3 łyżki stołowe oleju do smażenia. Olej musi być gorący, zanim przystąpisz do smażenia.
  3. przepis na wątróbkę drobiową z cebulką Na rozgrzany olej wrzuć pokrojoną cebulę i smaż do czasu, aż zrobi się rumiana. Następnie przełóż ebulę do osobnej miseczki.
  4. Teraz na tej samej patelni będziemy smażyć wątróbkę, ale zanim to zrobimy musimy ją odpowiednio przygotować.
  5. wątróbka z cebulką Wątróbkę opłucz pod bieżącą wodą, a następnie powycinaj wszelkie żyłki (przewody żółciowe), pokrój i zalej mlekiem na co najmniej 2 godziny. Ja często robię to dzień wcześniej i zostawiam na noc w lodówce.
  6. Po wymoczeniu wątróbki w mleku odsącz ją i wrzuć na gorącą patelnię, na której wcześniej podsmażyliśmy cebulkę.
  7. Podsmażaj wątróbkę, co chwilę mieszając, aby nie przywarła do patelni i się nie przypaliła.
  8. wątróbka z cebulką Gdy wątróbka już się zetnie możesz dodać cebulę.
  9. Pomieszaj całość i przykryj pokrywką. Wątróbkę duś na wolnym ogniu przez około kwadrans.
  10. wątróbka z cebulką Na końcu dodaj pieprz i sól. Całość wymieszaj i gotowe.

Przepis na wątróbkę drobiową (z kurczaka) z ziemniakami

Wątróbkę drobiową najlepiej podawać z gotowanymi duszonymi ziemniakami oraz ogórkiem kiszonym. Moim zdaniem takie tradycyjne połączenie, to po prostu niebo w gębie.

Wiem, że nie każdy lubi wątróbkę, ale szczerze zachęcam do jej spróbowania. Jest nie tylko smaczna, ale przede wszystkim bardzo zdrowa.

Smażona wątróbka drobiowa z ziemniakami – składniki

  • wątróbka drobiowa – 400g
  • ziemniaki – 4-8 szt.
  • cebula – 2 szt.
  • ogórki kiszone – 8 szt.
  • sol i pieprz – do smaku

Jak smażyć wątróbkę żeby nie pryskała?

Już wiele osób pytało mnie jak smażyć wątróbkę drobiową, wieprzową itd. żeby nie pryskała i nie zachlapała tłuszczem całej kuchni. Zdradzę Wam mój sekret na udane smażenie wątróbki (i nie tylko).

Po pierwsze przed smażeniem dokładnie oczyść i osusz patelnię, np. papierowym ręcznikiem. To ważne, aby była sucha zanim wlejesz na nią olej. Patelnia wraz z olejem powinna być rozgrzana, ale nie za mocno. Kontroluj również temperaturę zmniejszając siłę grzania pod patelnią (albo ogień na kuchence) jeśli zauważysz, że tłuszcz zaczyna pryskać.

Wątróbkę smażymy pod przykryciem. Może to być pokrywka, ale najlepiej sprawdza się specjalna siatkowa przykrywka do patelni, która zatrzymuje pryskający tłuszcz, ale nie powoduje, że potrawa się dusi.

4.8/5 - (16 votes)

Podobne wpisy

21 komentarzy

  1. Polecam do smażenia dodać pokrojony w kostkę ogórek kiszony i podlać troszku sokiem z ogórków – w zasadzie nie potrzeba wtedy solić potrawy:)

  2. Ja robię wątróbkę z pieczarkami i białym winem. Najlepsza wątróbka jaką jadłam. Ale dziś zrobię wg Pani przepisu 😊 Bo ja w sumie takiej po prostu z cebulką nigdy nie robiłam-mam jedynie wspomnienia z młodości

  3. Ja dodaję do duszenia trochę surowej czerwonej papryki.Naprawdę danie robi się bardzo smaczne.Reszta tak jak państwo robicie bi nic innego nie można zrobić .To jest wątróbka i tyle.

  4. Wszystko robie tak samo ale do cebuli dodaje rodzynki,a gdy juz połącze cebule z wątróbką to dosypuje jeszcze płatki migdałowe.Poezja smaku.

  5. Kochamy wątróbkę ! :) U nas w rodzinie powtarza się regularnie, przynajmniej raz w tygodniu. Kiedyś ją przyrządzałam w ten sposób co powyżej, teraz sporadycznie, bo jestem troszkę leniwa ;) Kupuję już taką cebulkę smażoną, ale gotową w takich kosteczkach, po prostu posypuję nią wątróbkę, pieprzę i solę, jeszcze przed wrzuceniem na patelnie, ale pierwsze co robię, to oczyszczam wątróbkę w zimnej wodzie, a potem na noc zalewam ją mlekiem i do lodówki. Pychotka ! jest później bardzo, bardzo miękka, aż rozpływa się w ustach i nie będzie miało znaczenia, czy doda się wcześniej sól, czy też nie :)

  6. W przepisie sugeruje zmienic kolejnosc, wpierw zajac sie watrobka i ja zamoczyc na 2 godz a w tym czasie przygotowac cebulke. Robilem zgodnie z Waszym przepisem i po przygptowaniu cebulki czekalem 2 i pol godz (sprawienie watrobki i moczenie w mleku) na kolejny ruch. Wyszlo swietnie, pozdro J

  7. Teraz zaczyna się smażenie. Na odpowiednio dużej patelni (przynajmniej
    24 cm średnicy) rozpuszczam tłuszcz (łyżka oleju na początek, potem masło klarowane). Wykładam wątróbkę którą uprzednio oprószyłem i minutkę
    obsmażam. Zaraz potem dodaję pokrojoną cebulę. Mieszam drewnianą łopatką
    i podgrzewam wszystko na dość dużym ogniu. Chodzi o to, by wątróbka
    dość szybko ścięła się z wierzchu.

    -Smażenie
    wątróbki z cebulą – faza I. Wątróbka jeszcze się nie ścięła, cebula
    zaczyna się szklić. dodać pokrojony w paski jeden ząbek czosnku . Wydziela się trochę „soków”, więc na razie jest to
    wszystko dość rzadkie. Smażyć na średnio dużym ogniu.

    Smażenie
    wątróbki z cebulą – faza II. Wątróbka jest już jako tako obsmażona,
    szklista cebula „pływa” w sporej ilości „wywaru” Smażyć jeszcze ok.
    1-2 minut obracając wątróbki, by straciły krwisty kolor.

    Następna faza (III) polega na przykryciu patelni pokrywką i wyłączeniu
    ognia. Przez około 5 minut wątróbka zetnie się w środku (poddusi), na
    razie bez żadnych przypraw. Oczywiście cebula również się poddusi, ale
    to nic nie szkodzi. Wyjdzie z tego :-) .

    Teraz jest czas na nakrycie do stołu, uprzątnięcie niepotrzebnych
    naczyń, pokrojenie ogórków lub podgrzanie marchewki, odcedzenie
    ziemniaków (po odlaniu wody należy je odparować w odkrytym garnku).

    Smażenie wątróbki z cebulą – faza IV – zdjąć pokrywę, ponownie nastawić dość duży ogień i kontynuować smażenie.

    Ja teraz dodaję jeszcze masło . Posypuję majerankiem pieprzem, podsypuje koperkiem (łyżeczkę) dodaje też zieloną nać pietruszki no i na koniec szczypta soli.
    Mieszam od czasu do czasu. Dosmażanie ma na celu szybkie odparowanie nadmiaru
    wywaru.Wyraźnie widać, że znacznie się skurczyła, stała się należycie zwarta, ma lekko
    przyrumienione brzegi – jest w sam raz! Cebula odzyskała apetyczną
    szklistość. Tłuszczyku starczy na polanie ziemniaków.

    Smacznego :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.