wafle przekładane galaretką
|

Wafle przekładane galaretką – najlepsze!

Wafelki idą u mnie w domu jak świeże bułeczki. Nie wiem co w nich jest takiego wyjątkowego, ale od zawsze je lubiłam. Począwszy od suchych, na smarowanych konfiturą skończywszy. Mojego Jacka też nie trzeba namawiać na żadne słodycze. Jego dieta jest tak zbilansowana, że nie odmawia sobie niczego. Oczywiście stara się zachować rozsądne proporcje, ale jednak…

Dziś na deser są wafle przekładane galaretką. Przepis jest prosty i szybki, dlatego poradzi sobie z nim każda początkująca Pani Domu. Również Pan Domu, który ma dwie lewe ręce nie wróci z kuchni na tarczy. ;)

wafle przekładane galaretką

Robisz wafle przekładane? Oto niezbędne składniki:

  • 1 lub 2 galaretki
  • 200 g śmietany 18%
  • kostka margaryny
  • 90 g cukru
  • 1 opakowanie wafli do przekładania

Przepis krok po kroku

1. Margarynę przełóż do rondla, dodaj cukier oraz śmietanę.

2. Masę zagotuj, wymieszaj i wyłącz.

3. Wsyp galaretkę do masy i mieszaj, aż się rozpuści.

4. Tak przygotowaną masę musisz studzić przez co najmniej 1h.

5. A gdy masa wystygnie, to możesz śmiało przekładać wafle.

Wskazówka: Tak przełożone wafle wstawiłam do lodówki, aby masa szybko zastygła, a wafle ładnie się kroiły. Tym razem pokroiłam je w trójkąty.

Pewnie zastanawiacie się skąd ten kolorek? Nie jest to efekt Photoshopa! Po prostu dodałam odrobinę barwnika spożywczego do masy. Prawda, że ładne? Używacie czasem barwników spożywczych? Jakieś inne pomysły, jak smacznie wypełnić wafle przekładane? Ktoś, coś? ;)

wafle przekładane galaretką

Oceń przepis / post

Podobne wpisy

7 komentarzy

  1. Wafle to szybki deser, choc nie mozna spieszyc sie za bardzo, by masa sie nie rozwarstwila. Ostroznie obchodzcie sie z masa kakaowa, by jej nie przegrzac, za to wafle wybierajcie cienkie i kruche – te sa najlepsze. Ja juz pokazywalam przepis na mase z kasza manna, ale dzisiejszy wydaje mi sie najprostszy i najlepszy. Smacznego.

  2. Zrobiłam, wyszły smaczne :) tylko same wafelki straciły swoją chrupkość, przekładałam zimną masą… czy to jest normalne w przypadku wafli domowej roboty?

    1. Wafelki przełożone masą, nie będą tak chrupkie jak suche. Aby jednak jak najbardziej były „sztywne” po przełożeniu wkładam je do zamrażarki na 15-20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.