Wafle przekładane galaretką – najlepsze!
Wafelki idą u mnie w domu jak świeże bułeczki. Nie wiem co w nich jest takiego wyjątkowego, ale od zawsze je lubiłam. Począwszy od suchych, na smarowanych konfiturą skończywszy. Mojego Jacka też nie trzeba namawiać na żadne słodycze. Jego dieta jest tak zbilansowana, że nie odmawia sobie niczego. Oczywiście stara się zachować rozsądne proporcje, ale jednak…
Dziś na deser są wafle przekładane galaretką. Przepis jest prosty i szybki, dlatego poradzi sobie z nim każda początkująca Pani Domu. Również Pan Domu, który ma dwie lewe ręce nie wróci z kuchni na tarczy. ;)
Robisz wafle przekładane? Oto niezbędne składniki:
- 1 lub 2 galaretki
- 200 g śmietany 18%
- kostka margaryny
- 90 g cukru
- 1 opakowanie wafli do przekładania
Przepis krok po kroku
1. Margarynę przełóż do rondla, dodaj cukier oraz śmietanę.
2. Masę zagotuj, wymieszaj i wyłącz.
3. Wsyp galaretkę do masy i mieszaj, aż się rozpuści.
4. Tak przygotowaną masę musisz studzić przez co najmniej 1h.
5. A gdy masa wystygnie, to możesz śmiało przekładać wafle.
Wskazówka: Tak przełożone wafle wstawiłam do lodówki, aby masa szybko zastygła, a wafle ładnie się kroiły. Tym razem pokroiłam je w trójkąty.
Wafle to szybki deser, choc nie mozna spieszyc sie za bardzo, by masa sie nie rozwarstwila. Ostroznie obchodzcie sie z masa kakaowa, by jej nie przegrzac, za to wafle wybierajcie cienkie i kruche – te sa najlepsze. Ja juz pokazywalam przepis na mase z kasza manna, ale dzisiejszy wydaje mi sie najprostszy i najlepszy. Smacznego.
znalazłam!! wiedziałam że ten przepis gdzieś tu jest :D
:)
Zrobiłam, wyszły smaczne :) tylko same wafelki straciły swoją chrupkość, przekładałam zimną masą… czy to jest normalne w przypadku wafli domowej roboty?
Wafelki przełożone masą, nie będą tak chrupkie jak suche. Aby jednak jak najbardziej były „sztywne” po przełożeniu wkładam je do zamrażarki na 15-20 minut.
jadlam :) w wykonanie mojego faceta, smaczne ale wole z masa zrobiona z mleka :)
mi też smakują, ale chyba smaczniejsze były z kajmakiem, tylko mocno słodkie :)