Udka z kurczaka w sosie barbecue z cukinią
Nasi stali czytelnicy zapewne zauważyli, że ostatnio bardziej zaangażowałem się w tworzenie naszego bloga od strony kulinarnej :). Idąc za ciosem przygotowałem dla Was przepis na kurczaka w sosie barbecue w zestawie z warzywami. Mógłbym przygotować same warzywa, ale człowiek to nie królik, że zadowoli się sałatą.
Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga od gotującego zbyt wiele wysiłku. Nic w tym dziwnego, bo nie lubię gotować potraw, które bardzo absorbują moją uwagę i czas. Myślę, że tego rodzaju propozycje kulinarne serwowane przeze mnie, będą ciekawą alternatywą dla skomplikowanych dań opisywanych przez Paulę :)
Mój przepis na udka z kurczaka w sosie barbecue
Składniki dla 2 osób:
- pół kg udek
- oliwa
- ostra papryka
- sól, pieprz
- sos Barbecue Winiary
- świeże oregano
- cukinia
- kilka pomidorków koktajlowych
Mięso należy umyć i odciąć podudzie od udka. Sprawdzić czy nie ma pozostałości piór. Jeśli są, trzeba je wyskubać. Wysuszyć papierowym ręcznikiem.
Do miski włożyć mięso. Polać sosem, dodać suszoną paprykę, oliwę, pieprz, oregano i wymieszać.
Przykryć folią aluminiową i schłodzić kilka godzin w lodówce.
Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć plastry cukinii, na to wyłożyć mięso. Pomidorki koktajlowe umyć, przekroić na pół i dodać do udek. Całość posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem. Naczynie przykryć folią aluminiową matową strona do środka. Piekarnik nagrzać do 190° C. Mięso piec około 60 minut. Po tym czasie zdjąć folię i podpiekać jeszcze przynajmniej 10 minut, aby kurczak się zarumienił.
A tak wygląda upieczone mięso:
Udka najlepiej smakują polane sosem barbecue Winiary, który dodałem do marynaty. Dopełnieniem zdrowego obiadu będą świeże warzywa. Dodatek pieczonych plastrów cukinii i pomidorków jak dla mnie zastępują kopiasto nałożone ziemniaki.
Też lubię takie przepisy, proste i smaczne, pozdrawiam
.Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie, więcej szczegółów na moim blogu!