tort śmietankowy z wiśniami
||

Tort waniliowo-wiśniowy z rumem na rocznicę ślubu (dużo zdjęć)

 

Zrobienie tortu to nie lada sztuka. Kilka razy zdarzyło mi się, że ciasto po prostu nie wyszło. Najważniejszą rzeczą jest puszysty biszkopt oraz dobrze ubita masa. Tort oprócz tego, że musi być ładny ma być również smaczny.

Od dawna mieliśmy wszyscy ochotę na tort i gdy tylko zbliżała się okazja opracowałam własny przepis. Tak powstał tort waniliowo – wiśniowy z okazji naszej rocznicy ślubu.

Składniki:

Biszkopt – na tortownicę Ø 24 cm

 

  • 6 jajek
  • 300 g mąki pszennej
  • 300 g cukru pudru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki wody
  • 1/3 szklanki oleju
  • torebka cukru wanilinowego

Masa 1

  • 600 ml mleka
  • 2 budynie
  • 200 g masła lub margaryny
  • 3 łyżki cukru
  • kilka kropel aromatu rumowego
  • łyżka ciemnego rumu

Masa 2

  •  300 ml śmietany 30%
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny

Dodatki:

  • wiśnie drylowane (mogą być mrożone)
  • marmolada lub dżem owocowy
  • ryż preparowany
  • polewa gorzka Dr.Oetker
  • ażurki czekoladowe Dr.Oetker
  • perełki srebrne Dr.Oetker
  • kilka truskawek

Do nasączenia:

  • 1/4 szklanki spirytusy
  • 1/4 szklanki wody

Biszkopt:

Najpierw przygotowujemy puszysty biszkopt. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, mąką wymieszać z proszkiem do pieczenia. Następnie ciągle ucierając dodać po łyżce oleju, wody i mąki aż do wyczerpania składników. Między czasie ubić białka ze szczyptą soli i dodać do masy z żółtek, wymieszać delikatnie drewniana łyżką i przełożyć do tortownicy. Dno tortownicy posmarować wcześniej tłuszczem i posypać bułka tartą. Uwaga – nie smarujemy boków tortownicy aby ciasto po upieczeniu było „równe”. Piekarnik rozgrzać wcześniej do 170 stopni C. Biszkopt piec około 40 minut – do suchego patyczka. Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika i formy, zostawić na bawełnianej ściereczce aby odparowało. Po ostudzeniu przekroić na 3 części. Spirytus wymieszać z wodą i skropić każdą część ciasta.

Masa 1:

2 budynie ugotować na 600 ml mleka z dodatkiem cukru, ostudzić. Masło lub margarynę rozetrzeć w misce kulą lub mikserem. Ważne jest aby tłuszcz był puszysty, w przeciwnym razie masa się nie uda. Ja ucierałam mikserem około 10 minut. Po tym czasie dodajemy po łyżce budyniu cały czas ucierając, między czasie dodałam łyżkę rumu. Gotową masę schłodzić w lodówce.

 Masa 2:

Trzeba pamiętać, że śmietanę 30% kupujemy w sklepie, gdzie nie leży ona w chłodziarce, dlatego trzeba ją porządnie schłodzić przed ubiciem w lodówce lub zamrażarce. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i rozpuszczoną w małej ilości wody żelatynę.

Przekładanie:

Pierwszy placek posmarować cienką warstwą marmolady, a następnie wyłożyć połowę masy 1 i przykryć kolejnym plackiem. Na to wyłożyć ubitą śmietanę 30% i powciskać połówki wiśni. Położyć kolejny placek i wyłożyć pozostałą masę 1. Boki tortu obłożyć ryżem preparowanym. Na wierzchu napisałam ciepła polewą napis. Ozdobić truskawkami polanymi czekoladą, perełkami i ażurkami od Dr.Oetkera. Tort przechowywać w chłodnym miejscu.

Tort był pyszny! Pod koniec czerwca czeka mnie kolejna okazja do upieczenia tortu. Czekajcie cierpliwie na wpis:)

Oceń przepis / post

Podobne wpisy

2 komentarze

  1. zrobilam na moje urodziny, niestety z biszkoptu sie zrobil zakalec, a krem byl mdly, mimo dodania rumu i aromatu. No, nie wyszedl mi niestety, a sie bardzo staralam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.