Szybkie ciasta, które zawsze wychodzą – poznaj 4 sprawdzone przepisy!
Ciasto to bardzo chętnie spożywany deser do kawy lub herbaty na całym świecie. Ich aromatyczne zapachy oraz różnorodne smaki pozwalają na wybranie odpowiedniego wypieku dla siebie. Szczególnym zainteresowaniem cieszą się słodkości, które nie wymagają dużego wysiłku lub długiego czasu przygotowania oraz te możliwe do zrobienia dla każdej osoby nawet bez doświadczenia w kuchni.
Chałka z kruszonką
Chałka z kruszonką to jedna z bardzo popularnych propozycji na wypiek drożdżowy.
Do wykonania potrzebuje się:
- pół szklanki lekko podgrzanego mleka,
- 50 gram drożdży
- mleko
- łyżkę cukru
- łyżkę mąki.
- Produkty dokładnie wymieszać, a następnie pozostawić do wyrośnięcia (ok. 15 min).
- W tym czasie utrzeć 2 jajka z 5 łyżkami cukru, a 4 łyżki masła rozpuścić w kolejnej pół szklanki mleka i pozostawić do przestudzenia.
- Następnie 4 szklanki mąki tortowej przesiać do misy, dodać odrobinę soli i zrobić dołek na środku oraz wlać całą resztę składników.
- Dokładnie wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia.
- W czasie oczekiwania zrobić kruszonkę z 4 łyżeczek masła, 3 łyżek cukru i około pół szklanki mąki.
- Ciasto na chałkę rozwałkować, podzielić na 3 części (można na 6 i zrobić 2 mniejsze chałki) i zapleść w warkocze.
- Przełożyć na blaszkę, posmarować jajkiem i posypać kruszonką.
- Piec ok. 25 minut w 180 stopniach.
Ciasto jogurtowe w różnych odmianach
Ciasto jogurtowe to kolejna bardzo szybka propozycja na wypiek, możliwa do wykonania w różnych wersjach. Aby je przygotować, należy:
- Do miski wsypać 200 g cukru oraz 3 jajka i ubijać do jasnej masy.
- W rondelku rozpuścić 100 g masła, przestudzić, a następnie dodać do miksujących się jajek z cukrem.
- Następnie dodać 300 g jogurtu naturalnego (lub smakowego) oraz kilka kropel aromatu waniliowego lub śmietankowego.
- Do składników wsypać 370 g mąki oraz 2 łyżeczki proszku do pieczenia, po czym wszystko wymieszać.
- Masę wlać do wyłożonej papierem foremki oraz ułożyć na wierzch ulubione owoce.
- Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 40 minut.
- Po upieczeniu pozostawić w uchylonym piekarniku na kilka minut.
Aby uzyskać dodatkowe ciekawe informacje związane z ciastem jogurtowym można przejść na stronę –> https://uczymyjakslodzic.pl/ciasto-jogurtowe-z-owocami-przepis-na-szybkie-ciasto-ktore-zawsze-wychodzi/.
Ciasto marchewkowe
Łatwe ciasto marchewkowe zdobyło wiele domów swoim niepowtarzalnym smakiem i wilgotnością.
- Do jego przygotowania potrzeba 4 ubite jajka z cukrem waniliowym i 1 szklanką cukru zwykłego.
- Dolewać w czasie mieszania szklankę oleju, a następnie 1,5 szklanki mąki wymieszanej z pół łyżeczki soli, płaską łyżeczką sody i łyżeczką proszku do pieczenia.
- Wsypać łyżeczkę cynamonu oraz łyżeczkę przyprawy do piernika.
- Na koniec 1,5 szklanki startej na średnich oczkach marchewki.
- Przelać ciasto do formy i piec 45 minut w 180 stopniach.
- Ewentualnie polać polewą lub przełożyć kremem.
Murzynek
- Wypiekając murzynka, należy wziąć pół szklanki mleka, 3 duże łyżki kakao i 1,5 szklanki cukru, następnie zagotować w rondelku.
- Do gorącej masy dodać 250 gram masła i mieszać do rozpuszczenia.
- 4 jajka przygotować oddzielając żółtka, dodając je do masy kakaowej, a białka ubijając na pianę. 1,5 szklanki mąki pszennej wymieszać 2 łyżeczkami proszku do pieczenia i wsypać do masy a na końcu dodać pianę, delikatnie połączyć.
- Ciasto przełożyć do blaszki, piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 45 minut.
- Po ostygnięciu polać czekoladą.
Artykuł sponsorowany, ma charakter reklamowy.