szpinak z czosnkiem i śmietaną
||||

Szpinak z czosnkiem i śmietaną

Dzisiaj opiszę jak przyrządzić szpinak z czosnkiem. Nie będę pisała o tym, że szpinak jest zdrowy, bo każdy kto oglądał Marynarza Popeya o tym wie. Jako dziecko lubiłam go jeść, wiadomo – nie za często, ale teraz go wprost uwielbiam. Przyrządzam go dokładnie tak, jak robi to moja mama. Stanowi wspaniały dodatek do dań mięsnych, np. pieczonych żeberek lub duszonej karkówki.

Składniki na 3 – 4 porcje szpinaku:

  • 1 kg szpinaku
  • pół szklanki wody
  • łyżka mąki
  • łyżka śmietany
  • ząbek czosnku

Przygotowujemy szpinak z czosnkiem

Szpinak najpierw dokładnie płuczę, a następnie gotuję w niewielkiej ilości wody (około pół szklanki na 1 kg szpinaku). Do gotowania używam średniego garnka, do którego wrzucam liście szpinaku. Garnek wypełniam po brzegi, tyle ile się zmieści. A jak się nie zmieści, to czekam, aż pierwsza partia „usiądzie” i wtedy dodaję kolejną porcję. I tak aż cały szpinak znajdzie się w garnku.

szpinak z czosnkiem

Szpinak gotujemy tylko kilka minut. Gdy nasz szpinak gotuje się w garnku, to mieszam w szklance łyżkę tłustej śmietany (może być 18%) i łyżkę stołową mąki pszennej, a następnie wlewam wszystko do pulpy szpinakowej, caly czas energicznie mieszając. Na samym końcu dodaję rozgnieciony ząbek czosnku. Przed podaniem całość należy jeszcze wymieszać.

Szpinak z czosnkiem zrobiony wg powyższego przepisy najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami. Chociaż ja mogę go jeść nawet solo, bez innych dodatków.

Chętnie poznam Wasze komentarze. Lubicie szpinak z czosnkiem? :)

 

Oceń przepis / post

Podobne wpisy

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.