Szklarniowe ogórki małosolne
W tym roku mam prawdziwe zatrzęsienie ogórków w naszym tunelu. Plony są tak obfite, że obdzieliliśmy już rodzinę i przyjaciół, a nadal nie wiemy co z resztą zrobić. Wpadłam na pomysł zrobienia ogórków małosolnych. W tym celu długie ogórki przecięłam na 3 części i ułożyłam w dużym słoju.
Przepis jest uniwersalny dla ogórków małosolnych.
Składniki:
- korzeń chrzanu
- baldachimy i gałązki świeżego kopru
- kilka ząbków czosnku
Zalewa:
- 1 l wody
- 1 stołowa łyżka soli
Moje ogórki przecięłam, aby zmieściły się w słoju, następnie dodałam wszystkie składniki. Do zalewy użyłam przefiltrowanej w dzbanku Brita, a następnie przegotowanej wody. Sól należy dokładnie rozpuścić i jeszcze ciepłą, a nawet gorącą zalewę można wlać do słoja. Aby przyspieszyć kiszenie, ustawiłam swoje ogórki na parapecie wschodniego lub południowego okna.