Szarlotka z prażonymi jabłkami na weekend
Miała być szarlotka na weekend, ale zniknęła z ostatnim okruszkiem jeszcze wczoraj. Dobrze, że zdjęcia robię na samym początku, zanim ktokolwiek dyskretnie spałaszuje porcje lub dwie jeszcze ciepłego ciasta :)
Przepis na szarlotkę już był na blogu, ale któż by miał zastrzeżenia przed kolejnymi zdjęciami pysznego ciastka ;)
Szarlotkę przygotowałam z połowy poniższych składników i w okrągłej formie o średnicy 24 cm.
Półkruche ciasto
- 2,5 szkl. mąki pszennej
- 1,5 szkl. skrobi ziemniaczanej
- szklanka cukru pudru
- 2 jajka
- 250 g masła lub margaryny
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
oraz
- 2 kg jabłek
- cynamon
Przesiać mąkę pszenną i skrobię, wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Masło (lub margarynę) posiekać nożem i rozgnieść palcami z mąką i śmietaną. Dodać jajka i wyrabiać na gładką masę. Ciasto będzie gładkie podzielić je na 2/3 i 1/3. Mniejszą część zamrozić, większy kawałek schłodzić w lodówce przez 1h.
Jabłka umyć, cienko obrać i pokroić w kostkę. Tak przygotowane wrzucić do dużego garnka i smażyć około 10 minut. W trakcie dodać (jeśli lubicie) pół łyżeczki cynamonu.
Przygotowane ciasto wyjąć z lodówki. Rozwałkować i wyłożyć spód tortownicy zabezpieczonej papierem do pieczenia. Ciasto podziurkować widelcem i wstawić do gorącego piekarnika na 10 minut w temp. 180º C. Na podpieczony spód wyłożyć uprażone jabłka. Na wierzch szarlotki zetrzeć na tarce pozostałe ciasto z zamrażarki. Szarlotkę piec 35 minut w 180° C. Gotowe i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Lekko przestudzoną szarlotkę posypać cukrem pudrem.
Które polskie ciasto lepsze: sernik czy szarlotka? Jestem ciekawa Waszych komentarzy.
Szukałem czego na słodko a tu proszę taki przepis jutro trzeba się wziąć do roboty i wieczorkiem wykorzystać przepis.
Janku, jak ciasto?
Szarlotek nigdy dość! Wygląda cudnie :)
Dziękuję ;)
Pyszna taka szarlotka :) Ja za sernik i szarlotkę tak samo dam się pokroić :)
Ja mam podobnie, z tym że, latem wolę bardziej szarlotkę, zimą sernik :)
mmmm mniam ale bym sobie dziabnęła takiego ciacha :)