szarlotka
|

Szarlotka z prażonymi jabłkami na weekend

Miała być szarlotka na weekend, ale zniknęła z ostatnim okruszkiem jeszcze wczoraj. Dobrze, że zdjęcia robię na samym początku, zanim ktokolwiek dyskretnie spałaszuje porcje lub dwie jeszcze ciepłego ciasta :)
Przepis na szarlotkę już był na blogu, ale któż by miał zastrzeżenia przed kolejnymi zdjęciami pysznego ciastka ;)

Szarlotkę przygotowałam z połowy poniższych składników i w okrągłej formie o średnicy 24 cm.

Półkruche ciasto

  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 1,5 szkl. skrobi ziemniaczanej
  • szklanka cukru pudru
  • 2 jajka
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy

oraz

  • 2 kg jabłek
  • cynamon

Przesiać mąkę pszenną i skrobię, wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Masło (lub margarynę) posiekać nożem i rozgnieść palcami z mąką i śmietaną. Dodać jajka i wyrabiać na gładką masę. Ciasto będzie gładkie podzielić je na 2/3 i 1/3. Mniejszą część zamrozić, większy kawałek schłodzić w lodówce przez 1h.

Jabłka umyć, cienko obrać i pokroić w kostkę. Tak przygotowane wrzucić do dużego garnka i smażyć około 10 minut. W trakcie dodać (jeśli lubicie) pół łyżeczki cynamonu.

Przygotowane ciasto wyjąć z lodówki. Rozwałkować i wyłożyć spód tortownicy zabezpieczonej papierem do pieczenia. Ciasto podziurkować widelcem i wstawić do gorącego piekarnika na 10 minut w temp. 180º C. Na podpieczony spód wyłożyć uprażone jabłka. Na wierzch szarlotki zetrzeć na tarce pozostałe ciasto z zamrażarki. Szarlotkę piec 35 minut w 180° C. Gotowe i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Lekko przestudzoną szarlotkę posypać cukrem pudrem.

szarlotka

Które polskie ciasto lepsze: sernik czy szarlotka? Jestem ciekawa Waszych komentarzy.

Oceń przepis / post

Podobne wpisy

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.