Studencki obiad: Makaron z pesto i bekonem
Chyba każdy student lubi dobrze zjeść. I chyba każdy student lubi się dobrze zabawić. Co zrobić, gdy mamy mało kasy i wolelibyśmy wydać ją na wejściówkę do klubu, zamiast na porządny obiad? Wtedy trzeba ugotować coś smacznego, prostego i przede wszystkim taniego.
Moja dzisiejsza propozycja na tani studencki obiad, to makaron z pesto pomidorowym i smażonym boczkiem. Za około 10-15zł mamy dwie porządne porcje, które mogą dać energię na wiele godzin zab… nauki ;)
Niezbędne składniki
Podane składniki wystarczają do przygotowania dwóch porcji
200g makaronu penne
słoiczek pesto pomidorowego
wędzony boczek – ok 6 plastrów
ser twardy, np. parmezan
– sól
Jak zrobić makaron z pesto
Zaczynamy oczywiście od ugotowania wody na makaron. Gdy zacznie wrzeć wrzucamy do niej makaron penne i gotujemy na wolnym ogniu przez około 9 minut.
W tym czasie możemy usmażyć boczek. Jeżeli mamy boczek w jednym kawałku, to kroimy go na plastry, a potem jeszcze odkrawamy niepotrzebną skórkę.
Boczek układamy na rozgrzanej patelni. Nie potrzebujemy żadnego oleju do smażenia, bo boczek sam w sobie jest już tłusty.
Makaron po ugotowaniu odcedzamy i wykładamy na talerz. Dodajemy pesto (ile tylko chcemy) i mieszamy. Na wierzch układamy usmażone plastry boczku.
Na koniec ścieramy na wierzch naszego dania ser. Musi to być twardy ser, np. parmezan.
I to wszystko. Gotowe!
A teraz taka mała zabawa. Napiszcie w komentarzach co Wy jadaliście na obiad w czasie studiów. Wiem, że studencka wyobraźnia jest nieograniczona, szczególnie, gdy nie ma kasy na porządne jedzenie. ;)
Nasi stali czytelnicy na pewno zauważyli, że ten przepis już był kiedyś na blogu. Postanowiliśmy go jednak odświeżyć, bo jest nie tylko bardzo smaczny, ale również idealnie nadaje się do tematu nowej serii filmów kulinarnych. :)
☮☮☮ Ogłoszenie grzecznościowe ☮☮☮ Głodny studencie! Karma wraca :) Wypełnij ankietę i zrób coś dla nauki! Jest krótka, anonimowa, internetowa: http://bit.ly/badanie_o_miesie
Łatwy a pewnie smaczny obiad, spróbuję ;)
Przepis jest bardzo łatwy i bardzo smaczny. Dlatego często do niego wracam ;)