Spaghetti puttanesca
Spaghetti to moja ulubione danie. Dziś przygotowałam wersję Puttanesca czyli z anchois. Dla nie wtajemniczonych to taka pikantna i tłusta ryba. Może nieco dziwić: makaron z rybą? Ale dopóki nie spróbujecie to nie możecie się krzywić. Ja wprost uwielbiam tę wersję!
Przepis zaczerpnięty z akcji kulinarnej Kuchnia Bardzo Włoska 2012, którą organizowałam całkiem niedawno. Ów przepis został wyróżniony w kategorii „Makarony”. Podsumowanie akcji i wyniki tutaj.
Niezbędne składniki
makaron spaghetti
kilka ząbków czosnku
oliwa z oliwek
mały słoiczek czarnych oliwek
mała puszka anchois
2 łyżki kaparów
1 puszka pomidorów
1 suszona papryczka chili
oregano i bazylia
natka pietruszki
parmezan
sól, pieprz
Na oliwie z oliwek przysmażyć czosnek i dodać oliwki oraz kapary (można bez). Filety anchois odsączyć od zalewy i razem z pokrojonym chili i oregano dodać do czosnku. Smażyć.
Pomidory z puszki jeśli są duże, pokroić. Ja dodałam własną krajankę pomidorową. Przepis tutaj. Wymieszać razem z zawartością patelni i gotować około 10 minut.
Makaron ugotować al’dente. Odcedzić i wymieszać z gorącym sosem.
Dodać natkę pietruszki, bazylię oraz starty ser. Można jeść.
„Dusić pod przykryciem około 10 minut, aż sok wyparuje”. W jaki sposób woda ma wyparować z przykrytego garnka? Chyba po to się przykrywa, żeby woda nie odparował i potrawa się nie spaliła…
Zgadza się. Pokrywki ze względów praktycznych i bezpieczeństwa mają dziurki. To właśnie przez nie wydobywa się para wodna, a potrawa traci wodę. Metoda przedstawiona w przepisie ma na celu wydłużyć obróbkę i parowanie(bez pokrywki parowanie przebiegłoby szybciej).
chyba to już czasy, kiedy makaron z dodatkiem rybki nie powinien dziwić. Taką przynajmniej mamy nadzieję :)
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda