Sos szpinakowy z serem pleśniowym
Uwielbiam makaron, uwielbiam szpinak, uwielbiam ser pleśniowy. Po połączeniu tych 3 składników powstał pyszny sos szpinakowy do makaronu na obiad. Przygotowuje się go bardzo szybko, a do tego prezentuje się bardzo apetycznie i tak samo smakuje. Obiad jest łatwy w przygotowaniu, ponieważ sos szpinakowy, którego przepis znajdziecie poniżej, nie wymaga dodawania żadnych przypraw ani soli.
Składniki – sos szpinakowy
- 1 czerwona cebule
- 2 ząbki czosnku
- mały kawałek sera pleśniowego (u mnie akurat z niebieską pleśnią)
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- opakowanie szpinaku mrożonego (w sezonie świeży)
- makaron (u mnie akurat spaghetti)
Cebulę posiekać w piórka i usmażyć na oleju, pod koniec dodać rozdrobniony czosnek. Ugotować makaron al’dente.
Dodać zamrożoną bryłę szpinaku. Jeśli używamy świeżego, należy go wcześniej podgotować w małej ilości wody. Od czasu do czas mieszać, aby szpinak równomiernie się rozmrażał.
Dodać ser i mieszać, aż się rozpuści. Na końcu można dodać łyżkę gęstej śmietany. Nasz sos szpinakowy jest już prawie gotowy. Pozwólmy mu chwilę pogotować się z serem. Gotowym sosem polać makaron i wymieszać.
Smacznego!
A tak przy okazji, to lubicie szpinak?
Przepis bierze udział w akcji:
bardzo dobre i zdrowe szpinak zelazo tak wazne dla organizmu a dla ciebie medal za przepis halahala