Smażony ryż z kurczakiem i warzywami. Kuchnia chińska czy japońska?
Czasami ludzie pytają mnie o to, co najbardziej lubię w gotowaniu. Wtedy zawsze odpowiadam, że w gotowaniu najlepsze jest to, że codziennie można odkrywać coś nowego. Nowe potrawy, nowe smaki, nowe sposoby łączenia pozornie niepasujących do siebie składników. Mój dzisiejszy przepis na danie inspirowane kuchnią azjatycką jest właśnie efektem odkrywania czegoś nowego.
Może się wydawać, że inspiracją do stworzenia nowej potrawy musi być coś istotnego. Na przykład podróż do odległego miejsca, wizyta ważnych gości itp. Moim zdaniem najlepszym powodem do wymyślenia nowego dania jest, tak po prostu, pusty brzuszek. :)
To był typowy kwietniowy dzień, trochę zimy, trochę lata. Do sklepu nie było daleko, ale z małym dzieckiem nawet takie krótkie wyjście zamienia się w wielką wyprawę. W lodówce i spiżarni kilka podstawowych składników oraz trochę mrożonek. Postanowiłam, że połączę wszystkie te składniki w coś zupełnie nowego.
Opisywane dzisiaj danie w rzeczywistości nie jest ani chińskie, ani japońskie, tylko w 100% moje własne. Kuchnia dalekiego wschodu i smaki tamtejszych potraw były dla mnie luźną inspiracją. Chciałam, żeby danie miało orientalny charakter oraz było smaczne i sycące. Sądzę, że udało mi się zrealizować cel, jaki sobie postawiłam.
Składniki na 2-3 porcje
- 150 g ryżu
- 500 g filetów z kurczaka
- 1 marchewka
- 200 g fasolki szparagowa (może być mrożona)
- 1 papryka czerwona
- kilka różyczek brokuła
- 1 łyżeczka suszonej papryka
- 0,5 łyżeczki suszonego imbiru
- 0,5 łyżeczki chili
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 400-600 ml bulionu (z kostki warzywnej Winiary)
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
1. Mięso z kurczaka umyj, wytrzyj papierowym ręcznikiem i pokrój w kostkę.
2. Następnie przełóż mięso na talerz lub do miski i posyp suszoną paprykę, solą oraz chili. Wymieszaj.
3. Do głębokiej patelni wlej kilka łyżek oleju i podgrzej. Włóż kurczaka i obsmaż.
4. Marchewkę obierz i pokrój w plasterki. Paprykę umyj i pokrój w kostkę.
5. Ryż przepłucz kilkakrotnie wodą, odsącz. Dodaj do kurczaka, wymieszaj i smaż przez kilka minut.
6. W kolejnym kroku wlej bulion. Przykryj pokrywką i duś 10-15 minut od czasu do czasu mieszając.
7. Na początku duszenia dodaj marchewkę, bo wymaga ona dłuższej obróbki. Pod koniec duszenia, gdy ryż będzie już dochodził, dodaj pozostałe warzywa czyli: paprykę, brokuła i fasolkę szparagową.
W trakcie duszenia, w miarę potrzeby dolewaj bulion, aby ryż mógł się go „napis”. Na końcu dodaj sos sojowy i suszony imbir. Wymieszaj. Podawaj od razu.
Warto wiedzieć
Aby lepiej wczuć się w klimat dalekiego wschodu polecam jeść to danie pałeczkami. ;)
Twoim zdaniem to danie bardziej nawiązuje do kuchni chińskiej, czy japońskiej? Bo ja sama nie wiem. A jeśli znasz przepis na smaczne danie inspirowane kuchnią innego kraju, które jednocześnie nie jest tradycyjną potrawą, to koniecznie podziel się z nami tym przepisem w komentarzach. :)
stawiam na japońską :)
Mi się bardziej kojarzy z kuchnią chińską. To danie jest tak uniwersalne, że ile osób, tyle opinii. ;)