||

Sałatka z roszponki z wędzonym łososiem

sałatka z roszponki

Mimo, że zima daje się we znaki, u mnie w kuchni zawitała wiosna. Na parapecie pięknie rośnie cebulka dymka. Nawet nie zauważyłam, jak nagle wyrosła w tak piękny szczypiorek. Śmieję się, że czasem słyszę jak rośnie. Tymczasem w sklepach pojawiła się już roszponka. W tak wiosennym nastroju postanowiłam, że dzisiaj na obiad sałatka z roszponki z pomidorkami koktajlowymi i wędzonym łososiem.

Składniki:

  • opakowanie roszponki
  • 150 g wędzonego łososia
  • 200 g pomidorków koktajlowych (pół opakowania)
  • 1 cebula czerwona
  • kilka mandarynek
  • 3 łyżki oleju z prażonych orzechów laskowych (lub inna oliwa)
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • sól
  • pieprz

Sałatka z roszponki – sposób przygotowania

Roszponkę dokładnie opłukać, oderwać ogonki i wysuszyć. Doskonale sprawdza się do tego suszarka do sałaty. Cebulę posiekać drobno. Pomidorki umyć i pokroić na połówki lub ćwiartki.

O tej porze roku trudno o soczyste mandarynki, ale mnie się udało. Kupiłam je w małym lokalnym sklepiku. Do sałatki wystarczy kilka sztuk. Należy je obrać i podzielić na cząstki. Biała skórka odchodzi z trudem, więc nie bawiłam się z jej odejmowaniem. Jeśli nie uda się wam kupić mandarynek, to można spróbować z cząstkami pomarańczy, a odważniejsi mogą pokusić się o grejpfruta.

Łososia pokroić w prostokąty. Wszystkie składniki wymieszać w misce. Całość polać oliwą i octem. Dodać soli i pieprzu według własnego uznania.

I gotowe! Nasza sałatka z roszponki zrobiona, a my możemy cieszyć podniebienie. Przygotowana przeze mnie sałatka z roszponką pozwoliła mi na chwilę zapomnieć, że za oknami jeszcze zima. Dzięki niej w mojej kuchni zagościła wiosna. To nic, że tylko na chwilę :)

 

Oceń przepis / post

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.