sałatka gyros
||

Sałatka Gyros z kurczakiem na karnawał

Co zrobić, gdy niespecjalnie umiemy gotować, a chcemy przygotować coś do jedzenia na sylwestrową domówkę? Ja polecam sałatkę gyros! Wiem z własnego doświadczenia, że jest chętnie jedzona w trakcie imprez. A skoro tak jest, to czemu tego nie wykorzystać? :)

Sałatka gyros ma do siebie to, że jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. Panie domu mogą zlecić jej zrobienie swoim mężczyznom, bez obaw, że coś zepsują. Natomiast Panowie, przygotowując tę sałatkę łatwo zapunktujecie w oczach swoich Pań ;)

 

Niezbędne składniki na gyros warstwowy

pierś z kurczaka
kukurydza z puszki
kapusta pekińska
2 cebule
ogórki konserwowe
majonez
przyprawa gyros

Jak zrobić sałatkę gyros

Sałatka gyros, to sałatka warstwowa i powinno się ją układać wg określonego porządku. Ale bez obaw, jeżeli zmienicie kolejność, to nikt od tego nie umrze.

1. Zaczynamy od pokrojenia kurczaka w kostkę, którego następnie mieszamy z przyprawą do gyrosa.

2. Kurczaka wrzuć na rozgrzaną patelnię (z olejem) i podsmażaj przez chwilę aż kurczak się zarumieni. Później, po usmażeniu, gdy kurczak trochę ostygnie, to przełóż go do miski (dolna warstwa).

3. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, aż się zeszkli. Następnie ułóż ją w misce jako kolejną warstwę.

4. Teraz kolejna warstwa, czyli keczup. Nie za dużo, nie za mało. Z wyczuciem.

5. Ogórki pokrój w kostkę i ułóż na keczupie, a na to wszystko wysyp porcję kukurydzy z puszki. Na moją sałatkę zużyłem jedną puszkę kukurydzy.

6. Kapustę pekińską przekrój na ćwiartki, a potem posiekaj na plasterki i przełóż do miski. Pamiętaj, aby zostawić trochę miejsca na ostatni składnik, czyli majonez. Majonezem posmaruj wierzch sałatki i gotowe! Szybko, łatwo, bezboleśnie!

Sałatka gyros, to moja propozycja na sylwestra i karnawał. Przepis jest prosty, a sałatka naprawdę smaczna. A co Ty polecisz na noworoczne przyjęcia i imprezy? :)

sałatka gyros

Oceń przepis / post

Podobne wpisy

4 komentarze

  1. Jacek nie wie jak podsmażyć kurczaka :D a ja zawsze mieszam rękoma mięso z przyprawami a Ty nie wiem czemu mieszałeś łyżką :P A taką sałatkę moja mama robiła, jan ie lubię bo ma majonez :P wolę sałatkę z kurczakiem, sałatą, papryką, sosem czosnkowym i grzankami :) a majonezu są w niej tylko dwie łyżki i to niewyczuwalne :P

    1. Uwaga! Zdradzam kulisy programu ;)

      Z kurczakiem to było tak, że chciałem powiedzieć coś fajnego do kamery, np. „kurczaka smażymy, aż zrobi się rumiany i kruchutki”. Ale mnie zgasili ;P

      Co do mieszania, to ja też prawie zawsze mieszam wszystko ręką. Ostatnio ktoś mi zasugerował, że przed kamerami mógłbym zamieszać łyżką, bo tak jest ładniej. Spróbowałem i chyba wrócę do mieszania ręką :)

      1. ręką zdecydowania lepiej moim zdaniem :) hehe no bo piersi z kurczaka pokrojone w kostke nie da się chyba zrobić na jakiś ekstra rumiany kolor. Ja jak swoją sałatkę robię albo gyros z kurczaka to próbowałam zrobić żeby był bardziej podsmażony, ale koloru nie nabierał a tylko więcej wody puszczał i kawałeczki robiłi się coraz mniejsze.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.