Roladki z indyka i bakłażana w sosie tzatziki
Postanowiłam, że dzisiaj na warsztat wezmę bakłażan. Zapewne część z Was zastanawia się co to za warzywo i z czym to się je. Dotychczas bakłażany przygotowywałam w postaci wydrążonych połówek (łódek) z nadzieniem. Tym razem chciałam podejść inaczej do tematu. Zdecydowałam, że zrobię roladki z bakłażana z indykiem.
Bakłażan idealnie nadaje się do zwijania w ruloniki, ponieważ posolony puszcza sok i staje się miękki i soczysty. Dzięki temu mięso pieczone w rulonikach z bakłażana nie wysycha na wiór. Całość podawana w zestawie z orzeźwiającym i aromatycznym sosem tzatziki, to prawdziwa uczta dla oka i podniebienia.
Składniki roladek z indyka i bakłażana
- 2 bakłażany
- 800 g filetu z indyka
- pomysł na kurczaka w rozmarynie Winiary
- 1 czerwona papryka
- papryka słodka
- sól
- oliwa z oliwek
Sos tzatziki:
- 1 jogurt naturalne gęsty (mały)
- 2 ogórki gruntowe
- koperek
- czosnek
- sól
- biały pieprz
Oto jak zrobić roladki z indyka i bakłażana:
Fileta z indyka opłucz i włóż do woreczka „pomysłu na”. Wsyp przyprawę, obróć mięsem kilka razy, aby przyprawa dobrze przyległa i schowaj do lodówki na 1 godzinę lub dłużej. Rozgrzej piekarnik i zapiekaj mięso 50 minut w 180º C. Po upieczeniu mięso nieco ostudź i pokój nożem na plastry, a następnie na paski.
Wskazówka: jeśli masz mniej czasu na przygotowanie roladek, możesz mięso podsmażyć na oleju, a następnie krótko udusić.
Paprykę opłucz, wydrąż gniazdko nasienne i pokrój w paski.
Bakłażana umyj i pokrój wzdłuż w plastry o grubości około 0,5 cm. Natrzyj solą z obu stron i odstaw na kwadrans lub dwa, aż puści sok. Opłucz plastry bakłażana i osusz papierowym ręcznikiem. Każdy plaster posyp słodką papryką i układaj po pasku indyka i papryki. Zwijaj od węższej części ku szerszej.
Roladki układaj obok siebie w wysmarowanej olejem formie. Roladki skrop oliwą z oliwek. Piekarnik rozgrzej i piecz 30 minut w 180º C. W tym czasie przygotuj sos.
Jak zrobić sos tzatziki
Ogórka zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Dodaj do jogurtu, razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przypraw solą i pieprzem. Wstaw do lodówki.
Przygotowanym sosem polej roladki.
Roladki z bakłażana z indykiem są bardzo soczyste i sycące. Sos podkreśla smak indyka, a całość smakuje po prostu wspaniale!
Nie zaglądałam do Was bardzo długo, a jeśli już to tylko na chwilkę po jakiś przepis, a tu dzisiaj poświęciłam chwilę i proszę, same zmiany !
Przede wszystkim gratuluję pociechy ! Niech Wam rośnie zdrowo i i daje mnóstwo radości, a rodzicielstwo nakręci Was tak jak mnie ;) (tak, ja też zostałam w tym roku mamą :D) ah, i dużo sił, bo bycie rodzicem nie zawsze jest takie proste.
Poza tym wygląd bloga, nowe filmy i drugi blog – WOW,WOW,WOW !
Właśnie jutro lecę po bakłażana i robię te roladki bo wyglądają obłędnie.
Pozdrawiam Was serdecznie.
zrobię takie mojemu Piotrusiowi w sierpniu mmm :)