Ravioli ze szpinakiem i fetą. To łatwe z kratką do ravioli! Zobacz gdzie ją kupisz.
Przepis pochodzi ze starej książki kucharskiej. Wydanie jest z końca lat 80′. Kratkę do ravioli znalazłam kiedyś w domu mojej babci. Jak byłam małą dziewczynką, to widziałam, że czasem stały na niej garnki. Nigdy w życiu nie widziałam aby moja babcia lub mama robiły na niej ravioli. Gdy byłam już duża, nabrałam do niej praw i tak od czasu do czasu coś na niej zrobię. Przydaje się. Tak więc dzisiaj na blogu prezentuję starą kartkę do robienia ravioli oraz stary przepis. Wszystko z przełomu lat 80′ i 90′. Pod tym linkiem możecie zobaczyć kilkunastosekundowy filmik jak robiłam moje ravioli. przy okazji zapraszam do obserwowania mnie na Instagramie.
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej (350 g)
- 2 jajka
- woda
- sól
Nadzienie:
- 250 g ugotowanego (świeżego lub mrożonego) szpinaku
- 150 g sera solankowego (feta lub jej zamiennik)
- 1 łyżka masła
- 1 jajko
- 50 g twardego sera (np. grana padano)
- sól
- tarta gałka muszkatołowa
oraz śmietanka 30%, natka pietruszki, łyżka tartego sera, pieprz.
- Z mąki, jajek i soli (mniej niż pół łyżeczki) zagnieść ciasto, stopniowo dolewając odrobinę wody.
- Wyrabiać aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny.
- Ugotowany szpinak posiekać (mrożony trzeba podsmażyć na maśle, aż odparuje). Przestudzić.
- Do szpinaku dodać ser solankowy oraz tarty, wpić jajo. Dodać sól do smaku i 2 szczypty gałki muszkatołowej. Wymieszać dokładnie. Można schłodzić w lodówce.
- Ciasto podzielić na części i cienko rozwałkować (ja używam wałkowarki Kitchen Aid).
- Jeśli używasz specjalnej kratki do robienia ravioli, to koniecznie posyp ją najpierw mąką, a dopiero później ułóż płat ciasta.
- Zrób wgłębienia w cieście i wkładaj przy pomocy łyżeczki odrobinę farszu. Przykryj drugim płatem ciasta i rozwałkuj jak na filmie (link).
- Ravioli delikatnie zdejmuj, odklejając je począwszy od góry płytki. Nie wciskaj pierożków do dołu, bo i tak nie przejdą (te dziurki są po to, aby je formować, a nie wyjmować).
- Uformowane pierożki gotuj kilka minut w osolonej wodzie. Pamiętaj, aby wrzucać je do wrzątku.
- Śmietankę 30% zagotuj, dodaj odrobinę soli, gałki muszkatołowej. Polej pierożki, posyp tartym serem i natką pietruszki.
Inna forma podania:
Ugotowane ravioli posyp tartym serem, skrop masłem i zapiekaj w piekarniku do momentu rozpuszczenia sera.
Kilka osób zapytało mnie kiedyś skąd mam „takie fajne coś”? Okazało się, że jest dużo takich gadżetów na rynku. Są okrągłe, kwadratowe, z metalu, plastiku, kolorowe. Do wyboru do koloru. Poniżej prezentuje niektóre z nich.
Proste narzędzie do ravioli. Można również przygotowywać ciasteczka: https://bit.ly/3ktWr2S
To urządzenie wycina i ładnie skleja pierogi: https://bit.ly/2FKDytt
Duża, prostokątna płytka do ravioli: https://bit.ly/3ktg2jv
5. Przystawka do ravioli dla użytkowników Kitchen Aid. Trudno ją kupić w Polsce: https://bit.ly/2FOomLT
Metalowa kratka do Ravioli (podobna do mojej): https://bit.ly/3ms0vCx
A wy jak robicie ravioli? A może zostajecie przy naszych polskich pierogach? Dajcie znać w komentarzach.