ciasto snikers
||

Pyszne ciasto Snikers z orzeszkami i kajmakiem

Moje ulubione batony…oczywiście SNICERS! Wprost uwielbiam te orzeszki pod warstwą mlecznej czekolady i nugatu. Dziś już ich nie jem, ponieważ nie wskazana jest mi czekolada. Dla niektórych osób byłaby to tragedia, ale ja nauczyłam się z tym żyć i może mi nie uwierzycie, ale wcale mnie nie ciągnie do czekolady. Ze słodyczy jem tylko ciasta i desery które przygotuję i to mi w zupełności wystarczy.

Ciasto Snikers – składniki na jedną blachę

Ciasto Snikers nie jest trudne w przygotowaniu. Polecam szczególnie na różnego rodzaju uroczystości i przyjęcia. Przepis pożyczyłam i trochę zmodyfikowałam z bloga Cake Time. Snikersa upiekłam w blasze 25×40 cm.

orzechy włoskie

Składniki na jedną blachę

Warstwa orzechowa:

  • 50 g masła/margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 200 g orzechów (u mnie włoskie)

Ciasto (3 placki):

  • 60 dag mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 20 dag margaryny
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Krem 1 (budyń):

  • 2 budynie + cukier
  • 700 ml mleka

Krem 2 (kajmak):

  • puszka zagęszczonego mleka słodzonego (gotować 3 h) lub gotowa masa kajmakowa

ciasto snikers

Ciasto Snikers – przygotowanie

Ciasto zacząć od przygotowania ciasta. Zabrzmiało to błyskotliwie, ale wiecie o co chodzi… Składniki na ciasto zagniatamy na gładką masę i dzielimy na 3 części. Ja podzieliłam i zważyłam. Odkąd mam kuchenną wagę mogę szaleć, nawet jeśli chodzi o ważenie ciasta na placki. Wyniki wyszły zaskakujące. Ostatecznie każda kulka na placek ważyła blisko 400 g. Placki rozwałkowujemy, blachę wykładamy papierem i układamy ciasto docinając na brzegach. Piekarnik nagrzewamy do 180° C. W taki sposób pieczemy 2 placki około 12 minut. Przed upieczeniem ostatniego placka musimy przygotować warstwę orzechową. Upieczone placki ostrożnie wyjmować, bo są tak miękkie, że lubią się łamać.

ciasto snikers

Warstwa orzechowa:

W garnuszku mieszamy wszystkie składniki: cukier, masło/margarynę i miód. Orzechy siekamy, ja rozgniatałam je dłonią, ale nóż będzie skuteczniejszy. Orzechy przekładamy do garnuszka, chwilę gotujemy. Wszystkie składniki powinny się rozpuścić. Studzimy.

ciasto snikers

Na ostatni surowy placek wykładamy warstwę orzechową i dopiero pieczemy (trochę dłużej, bo ok 15 minut). Placki ostudzić.

ciasto snikers

Na mleku ugotować budyń z cukrem i jeszcze ciepłym polać pierwszy placek ciasta. Wyrównać powierzchnię i przykryć drugim płatem ciasta. Na to wyłożyć masę kajmakową i położyć ostatni blat ciasta z orzechami. Ciasto powinno jakiś czas poleżeć w spokoju, bo wtedy ładnie mięknie. Najlepiej przygotować je wieczorem, a kroić następnego dnia.

ciasto snikers

Kawa, ciasto snikers i dobra książka… A jak wy się relaksujecie?

ciasto snickers

ciasto snikers

Oceń przepis / post

Podobne wpisy

16 komentarzy

    1. Tak. Razem potrzeba 4 jajka, 2 białka zostaną (można zamrozić). Jak dodasz 3 całe jajka to też ciasto wyjdzie.

  1. Piekłam to ciasto, jest wyśmienite. Wyszło mięciutkie, nie za słodkie, takie w sam raz. Każdy się nim dosłownie zapychał. I zrobiłam nim wrażenie na teściowej ;) Już mam zamówienie, by zrobić je na święta. To moje ulubione ciasto. Dziękuję za pomysł:) Polecam.

    1. W przepisie jest napisane, że około 12 minut, ale warto obserwować ciasto, bo każdy piekarnik jest inny. Nie może się za bardzo spiec.

  2. Mam pytanie techniczne. Jak wyjmować upieczone ciasto z blachy. Odczekałam aż wystygnie, a mimo to się połamało…

    1. Ja wyjmuję jeszcze ciepłe i robię to przy pomocy łopatki, a drugą rękę wkładam po ciasto i tak delikatnie wyjmuję. Pocieszę cię, bo jeden płat na rogu też mi się złamał, jak ciasto było jeszcze ciepłe, ale wtedy jest jeszcze miękkie i można je scalić. Po przełożeniu nic nie widać. Przy drugim płacie byłam bardziej ostrożna i nic się nie połamało.

    1. Pewnie, że można. Włoskie na początku po podgrzaniu wydały mi się nieco gorzkie, ale po upieczeniu i wystudzeniu wrażenie minęło. Można dodać również orzechy laskowe.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.