Pyszne ciasto Snikers z orzeszkami i kajmakiem
Moje ulubione batony…oczywiście SNICERS! Wprost uwielbiam te orzeszki pod warstwą mlecznej czekolady i nugatu. Dziś już ich nie jem, ponieważ nie wskazana jest mi czekolada. Dla niektórych osób byłaby to tragedia, ale ja nauczyłam się z tym żyć i może mi nie uwierzycie, ale wcale mnie nie ciągnie do czekolady. Ze słodyczy jem tylko ciasta i desery które przygotuję i to mi w zupełności wystarczy.
Ciasto Snikers – składniki na jedną blachę
Ciasto Snikers nie jest trudne w przygotowaniu. Polecam szczególnie na różnego rodzaju uroczystości i przyjęcia. Przepis pożyczyłam i trochę zmodyfikowałam z bloga Cake Time. Snikersa upiekłam w blasze 25×40 cm.
Składniki na jedną blachę
Warstwa orzechowa:
- 50 g masła/margaryny
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki miodu
- 200 g orzechów (u mnie włoskie)
Ciasto (3 placki):
- 60 dag mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 20 dag margaryny
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżeczki sody
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Krem 1 (budyń):
- 2 budynie + cukier
- 700 ml mleka
Krem 2 (kajmak):
- puszka zagęszczonego mleka słodzonego (gotować 3 h) lub gotowa masa kajmakowa
Ciasto Snikers – przygotowanie
Ciasto zacząć od przygotowania ciasta. Zabrzmiało to błyskotliwie, ale wiecie o co chodzi… Składniki na ciasto zagniatamy na gładką masę i dzielimy na 3 części. Ja podzieliłam i zważyłam. Odkąd mam kuchenną wagę mogę szaleć, nawet jeśli chodzi o ważenie ciasta na placki. Wyniki wyszły zaskakujące. Ostatecznie każda kulka na placek ważyła blisko 400 g. Placki rozwałkowujemy, blachę wykładamy papierem i układamy ciasto docinając na brzegach. Piekarnik nagrzewamy do 180° C. W taki sposób pieczemy 2 placki około 12 minut. Przed upieczeniem ostatniego placka musimy przygotować warstwę orzechową. Upieczone placki ostrożnie wyjmować, bo są tak miękkie, że lubią się łamać.
Warstwa orzechowa:
W garnuszku mieszamy wszystkie składniki: cukier, masło/margarynę i miód. Orzechy siekamy, ja rozgniatałam je dłonią, ale nóż będzie skuteczniejszy. Orzechy przekładamy do garnuszka, chwilę gotujemy. Wszystkie składniki powinny się rozpuścić. Studzimy.
Na ostatni surowy placek wykładamy warstwę orzechową i dopiero pieczemy (trochę dłużej, bo ok 15 minut). Placki ostudzić.
Na mleku ugotować budyń z cukrem i jeszcze ciepłym polać pierwszy placek ciasta. Wyrównać powierzchnię i przykryć drugim płatem ciasta. Na to wyłożyć masę kajmakową i położyć ostatni blat ciasta z orzechami. Ciasto powinno jakiś czas poleżeć w spokoju, bo wtedy ładnie mięknie. Najlepiej przygotować je wieczorem, a kroić następnego dnia.
Kawa, ciasto snikers i dobra książka… A jak wy się relaksujecie?
Trzeba dodać 2 całe jajka i od następnych 2 tylko żółtka?
Tak. Razem potrzeba 4 jajka, 2 białka zostaną (można zamrozić). Jak dodasz 3 całe jajka to też ciasto wyjdzie.
ciasto zrobilam na swieta i wyszlo pyszne:)dziekuje za pomysl;)
Super :) My też bardzo lubimy to ciasto i często do niego wracam.
Piekłam to ciasto, jest wyśmienite. Wyszło mięciutkie, nie za słodkie, takie w sam raz. Każdy się nim dosłownie zapychał. I zrobiłam nim wrażenie na teściowej ;) Już mam zamówienie, by zrobić je na święta. To moje ulubione ciasto. Dziękuję za pomysł:) Polecam.
Bardzo się cieszę. Takie komentarze dużo dla mnie znaczą. Dziękuję:)
ile piec tego placka?
W przepisie jest napisane, że około 12 minut, ale warto obserwować ciasto, bo każdy piekarnik jest inny. Nie może się za bardzo spiec.
Mam pytanie techniczne. Jak wyjmować upieczone ciasto z blachy. Odczekałam aż wystygnie, a mimo to się połamało…
Ja wyjmuję jeszcze ciepłe i robię to przy pomocy łopatki, a drugą rękę wkładam po ciasto i tak delikatnie wyjmuję. Pocieszę cię, bo jeden płat na rogu też mi się złamał, jak ciasto było jeszcze ciepłe, ale wtedy jest jeszcze miękkie i można je scalić. Po przełożeniu nic nie widać. Przy drugim płacie byłam bardziej ostrożna i nic się nie połamało.
Dobra jest blacha bez jednego boku. Mozna zsunąć z papierem.
czy zamiast orzechów włoskich można dać ziemne? Lub wymieszać obie wersje?
Pewnie, że można. Włoskie na początku po podgrzaniu wydały mi się nieco gorzkie, ale po upieczeniu i wystudzeniu wrażenie minęło. Można dodać również orzechy laskowe.
to ciasto ZAWSZE bylo hitem!
Oj, Snikers to dobre ciasto a najlepsze sa orzechy
moje ulubione :)
jodlowezacisze.blogspot.com