puszysty sernik
||

Puszysty sernik z brzoskwiniami

Jeszcze do wczoraj myślałem, że upieczenie sernika, to nie jest taka prosta sprawa. A na zdjęciach sernik z brzoskwiniami mojej roboty, no jak malowany! Okazuje się, że nie jest to takie trudne, jak mi się na początku wydawało.

Do tej pory wszystkie serniki, jakie jadłem, to były serniki z rodzynkami. Pierwszy raz miałem okazję spróbować wersji z brzoskwiniami. Paula powiedziała „piecz sernik, będzie dobrze”. No to upiekłem!

Wystarczyło kilka składników, trochę wolnego czasu i dobrych chęci. Niezbędny jest też sprawdzony przepis na sernik, ale taki akurat miałem i teraz się nim z Wami podzielę. Przy okazji zdradzę Wam jeden z naszych kulinarnych sekretów :)

Niezbędne składniki

Ciasto na spód:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 kostki do pieczenia KASIA
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka

Masa serowa:

  • 750g twarogu półtłustego
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 0,5 kostki do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 1/4 szklanki cukru

A do tego:

  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier wanilinowy 1 op.
  • brzoskwinie w syropie

Przygotowanie sernika – krok po kroku

Ciasto:
Do mąki dodać żółtka, kostkę do pieczenia, cukier oraz proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto na gładką masę. Schować na godzinę w lodówki. Po tym czasie, wyjąć i rozwałkować. Przygotowaną formę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem i posypać mąką. Rozwałkowane ciasto przełożyć do formy wyciągając nieco brzegi wyżej. Piekarnik rozgrzać do 180° C. Ciasto zapiekać przez 15 minut.
kasia Masa serowa:
Ser twarogowy przetrzeć przez sito dwa razy. W misce ubić białka (5 sztuk) z 3/4 szklanki cukru. W innej misce (lub w tej samej, ale przełożyć białka) ubić 3 żółtka z 1/4 szklanki cukru. W tym czasie rozpuścić kostkę do pieczenia KASIA. Do ubitych żółtek, nie przerywając ubijania, dodać powoli i porcjami ser oraz kostkę do pieczenia. Gdy już dodamy cały ser wyłączyć mikser. Pora na ubite białka. Dodajemy najpierw połowę białek i mieszamy dokładnie przy pomocy silikonowej lub plastikowej łopatki. Gdy masa będzie jednolita dodajemy pozostałą część białek, mieszamy i wylewamy połowę na podpieczony spód ciasta. Układamy pokrojone brzoskwinie i przykrywamy pozostałą masą serową.

Sernik pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180° C.

puszysty sernik z brzoskwiniami

Oceń przepis / post

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.