Puszysty sernik z brzoskwiniami
Jeszcze do wczoraj myślałem, że upieczenie sernika, to nie jest taka prosta sprawa. A na zdjęciach sernik z brzoskwiniami mojej roboty, no jak malowany! Okazuje się, że nie jest to takie trudne, jak mi się na początku wydawało.
Do tej pory wszystkie serniki, jakie jadłem, to były serniki z rodzynkami. Pierwszy raz miałem okazję spróbować wersji z brzoskwiniami. Paula powiedziała „piecz sernik, będzie dobrze”. No to upiekłem!
Wystarczyło kilka składników, trochę wolnego czasu i dobrych chęci. Niezbędny jest też sprawdzony przepis na sernik, ale taki akurat miałem i teraz się nim z Wami podzielę. Przy okazji zdradzę Wam jeden z naszych kulinarnych sekretów :)
Niezbędne składniki
Ciasto na spód:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 kostki do pieczenia KASIA
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżki cukru pudru
- 2 żółtka
Masa serowa:
- 750g twarogu półtłustego
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 0,5 kostki do pieczenia
- 3 żółtka
- 1/4 szklanki cukru
A do tego:
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru
- cukier wanilinowy 1 op.
- brzoskwinie w syropie
Przygotowanie sernika – krok po kroku
Ciasto:
Do mąki dodać żółtka, kostkę do pieczenia, cukier oraz proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto na gładką masę. Schować na godzinę w lodówki. Po tym czasie, wyjąć i rozwałkować. Przygotowaną formę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem i posypać mąką. Rozwałkowane ciasto przełożyć do formy wyciągając nieco brzegi wyżej. Piekarnik rozgrzać do 180° C. Ciasto zapiekać przez 15 minut.
Masa serowa:
Ser twarogowy przetrzeć przez sito dwa razy. W misce ubić białka (5 sztuk) z 3/4 szklanki cukru. W innej misce (lub w tej samej, ale przełożyć białka) ubić 3 żółtka z 1/4 szklanki cukru. W tym czasie rozpuścić kostkę do pieczenia KASIA. Do ubitych żółtek, nie przerywając ubijania, dodać powoli i porcjami ser oraz kostkę do pieczenia. Gdy już dodamy cały ser wyłączyć mikser. Pora na ubite białka. Dodajemy najpierw połowę białek i mieszamy dokładnie przy pomocy silikonowej lub plastikowej łopatki. Gdy masa będzie jednolita dodajemy pozostałą część białek, mieszamy i wylewamy połowę na podpieczony spód ciasta. Układamy pokrojone brzoskwinie i przykrywamy pozostałą masą serową.
Sernik pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180° C.