Przepyszny budyń z dyni bez glutenu
Ogromna, bo blisko 4,5 kg, dynia czekała na mnie w spiżarni od jakiegoś czasu. Nie brałam się za nią od razu, bo z dynią jest tak, że jak się już ją zaczepi i otworzy trzeba ją „zużyć” w ciągu kilku dni. Nie da się schować na dwa tygodnie do lodówki i częstować się jak masłem, bo zacznie żyć swoim życiem. Jedyne wyjście to zjeść, przetworzyć lub zamrozić. Tak oto męczę moją rodzinę tą wielką dynią… Zaczęłam od upieczenia ciasta drożdżowego z budyniem dyniowym. Przepis miał być trochę eksperymentem, ale okazał się smaczny i bardzo udany. Budyń tak mi się spodobał, że przyrządziłam jego solową wersję, ale bez glutenu. Jacek i ja nie należymy do 1% populacji, która nie toleruje tego białka, a ta wersja budyniu powstała spontanicznie, ponieważ miałam w domu tapiokę. Dla pozostałych 99% ludzi, polecam dodać pod koniec gotowania łyżkę skrobi ziemniaczanej oraz pół łyżeczki pszennej, a wygodnym sugeruję po prostu wsypać budyń instant.
Budyń ma bardzo przyjemny smak i konsystencję gęstego musu. Nie jest za słodki, ani za mdły. Zupełnie inny niż na samym mleku.
Składniki na budyń:
- 400 g dyni pokrojonej w kostkę
- 100 ml wody
- 200 ml mleka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- cukier do smaku
- 4 łyżeczki tapioki (wersja z glutenem: skrobi ziemniaczana i odrobina mąki pszennej lub torebka budyniu waniliowego instant)
Pokrojoną dynię zalać wodą i gotować przez 4 minuty. Gdy będzie miękka wyłączyć płomień i zmiksować. Dodać mleko oraz cukier waniliowy. Wymieszać. Dosłodzić zwykłym cukrem lub miodem. Tapiokę (lub skrobię i mąkę lub budyń w proszku) wymieszać w 1/3 szklanki wody. Zmiksowaną dynię z mlekiem podgrzewać, a gdy zacznie się gotować, wlać mieszankę ze szklanki. Ugotować jak budyń. Podawać w pucharkach.
Przepis na ciasto drożdżowe jest tutaj (klik). Budyń do ciasta przygotowałam z wyżej wymienionego przepisu, dodając budyń w proszku. Zanim przełożyłam nim ciasta poczekałam, aż ostygnie, aby stał się bardziej gęsty i nie wypływał. Od czasu do czasu należy go przemieszać. Ciasto podzielić na pół i rozwałkować jak na struclę z makiem. Połowę chłodnego budyniu rozsmarować na powierzchni i zwinąć jak roladę. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, w tym czasie nagrzać piekarnik do 190 st.C. Rolady piec około 30 minut, aż się zarumienią.
Ostatnio widziałam przepis na konfiturę dyniowo-jabłkową. Myślicie, że to będzie przesada, jak jeszcze dostawie jakieś słoiki z dżemem w tym roku? Kto to wszystko zje?
Jutro robię ten budyń z Twojego przepisu! :) Rewelacja!:)
Mmm, musiał być pyszny :)
Ja masz za dużo dyniowych przetworów, to ja z przyjemnością przygarnę słoiczek :)
Przetworów nie robiłam. Co zostało pokroiłam w kostkę i zamroziłam ;)