|

Przepis na sernik bez spodu. Wersja FIT!

Sernik trudno odchudzić. Zatem co zrobić, aby ten pyszny wypiek miał mniej kalorii? Z pomocą przychodzi mój przepis na sernik FIT – bez spodu, bez masła, ale za to ze słodkimi rodzynkami i z chudym twarogiem. Natomiast zamiast cukru można dodać ksylitol. Jeśli odchudzasz się lub po prostu starasz się mieć kalorie pod kontrolą, to taki sernik jest właśnie dla Ciebie.

Porcja takiego ciasta z pewnością nas nie odchudzi, ale ma dużo mniej kalorii niż tradycyjny sernik. Dla mnie jednak najważniejsza jest prostota jego przygotowania. Sernik bez spodu jest po prostu pyszny i łatwy w przygotowaniu! Jeśli łatwy przepis to dla Ciebie za mało, to zaangażuj do pomocy męża. Ja tak robię od dawna, dzięki czemu sernik robi się praktycznie sam. ;)

A za świetny przepis dziękuję koleżance i blogerce Agnieszce z Eat Fit Food :)

sernik bez spodu fit

Składniki potrzebne do upieczenia sernika (tortownica Ø 24 cm)

  • 750 g chudego twarogu dwukrotnie zmielonego
  • 150 g brązowego cukru/ ksylitolu
  • 6 dużych jaj
  • 100 g rodzynek
  • 1 opakowanie małego budyniu śmietankowego/waniliowego bez cukru Winiary

Jak zrobić sernik FIT – krok po kroku

1. Żółtka oddziel od białek i ubij z cukrem/ksylitolem, aż będą puszyste. Stopniowo dodawaj ser i nadal ubijaj na najwyższych obrotach. Dodaj suchy budyń. Wyłącz mikser.

2. Włącz piekarnik i nagrzej go do 180º C. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Najlepiej zgnieć arkusz w rękach, po czym rozprostuj i wyłóż nim dno oraz boki.

3. Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw na kilka minut, po czym odcedź. Białka ubij oddzielnie i dodaj do masy serowej połowę. Delikatnie wymieszaj łopatką. Dodaj resztę białek i rodzynki. Wymieszaj i wlej do tortownicy.

4. Czas pieczenia wynosi około 60 minut, chociaż to dużo zależy od piekarnika. Sernik powinien się lekko zarumienić.

5. Po upieczeniu, wyłącz piekarnik i uchyl go. Niech sernik godzinę w nim jeszcze posiedzi. Po tym czasie powinien zostać przeniesiony na całą noc do lodówki.

Porada

Nie martw się, jeśli sernik w trakcie pieczenia będzie pięknie wybrzuszony, a po upieczeniu opadnie tzn. wróci do pierwotnej objętości. Taki urok tego ciasta. Sztuką jest, aby w smaku nie był suchy i twardy.

Podziel się ze mną opinią na temat tego sernika. Czy uważasz, że powinno być więcej przepisów na dania dietetyczne/FIT? :)

Oceń przepis / post

Podobne wpisy

16 komentarzy

  1. A moja córka zrobiła z serem z wiaderka i wyszedł pyszny!!! Z całego kilograma, więc dodałyśmy tez więcej innych składników. I z żurawiną, bo nie miałyśmy rodzynek. I trochę migdałów pokrojonych wrzuciłyśmy. Najlepszy sernik ever!!!

  2. Pycha! Upiekłam w foremkach silikonowych do muffinek i wyszły małe serniczki :) Przepis trafia do ulubieńców :)

    1. Ja piekłam bez termoobiegu i taki sposób polecam. Przy serniku preferuję „spokojny” wypiek, bez wiatraka. Kiedyś piekłam sernik z termoobiegiem i bardzo szybko zaczął rosnąć, aż popękał.
      Do lodówki można nie przykrywać folią, chociaż czasem zapachy niektórych produktów są tak intensywne, że lepiej przykryć.

        1. Super, cieszę się:)
          Ja już robiłam go kilka razy i uwielbiam go nie tylko za smak, ale przede wszystkim za prostotę przygotowania.

  3. Sernik uwielbiam, w każdej postaci. Jedyny którego nie lubię to ten co go zwą „Sernik bez sera”. Dawaj gryza!!

      1. Tak. Moja mama robiła go na święta raz czy dwa. Zamias sera ubijasz 3 śmietany 18% i coś tam się dodaje. Ogólnie dla mnie mało serowy. Wole prawdziwy biały ser taki co to na wsi u gospodarza można kupić :-)

        1. Ja też uwielbiam sernik z… sera! Kiedyś robiłam także sernik „z wiaderka” – jest nawet przepis na blogu. Nie powiem, że taka opcja ułatwia pracę, ale to jednak nie to samo. Teraz po prostu Jacek trze ser, a ja resztę.
          Dziś na blogu dodałam przepis na podobne ciasto o którym piszesz, z tym, że nazwałam je „jogurtowym” i nieskromnie powiem, że było pyszne! Sernik to to nie jest, ale kocham oba rodzaje!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.