Przepis na łatwą pizzę
Zawsze jak mam zabierać się za przyrządzenie pizzy to wydaje mi się, że potrzebuje bardzo dużo czasu na jej wykonanie i upieczenie. Tymczasem wszystko pięknie i ładnie wychodzi w ciągu co najwyżej 1,5 h. Dziś przygotowałam pizze z pomidorami, pieczarkami, oliwkami, papryką i szynką. Ciasto nie było podpieczone (jeśli chodzi o kolor) od spodu, ale gdy złapało się za kawałek to był „sztywny”. Aby pizza nie była sucha, ser należy posypać po wierzchu.
Przepis podstawowy na ciasto już kiedyś podawałam. Podaję ponownie (na 2 duże pizze):
Składniki:
600 g mąki
300 ml ciepłej wody
60 g drożdży
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju)
Jeśli chodzi o ciasto na pizze nie bawię się w rozczyn. Do miski przesiewam mąkę i wlewam olej. Pozostałe składniki rozpuszczam w dużym kubku miarowym i wlewam do mąki. Robot zagniata elastyczne ciasto. Piekarnik nagrzewam do najniższej możliwej temperatury czyli 50 stopni C, wstawiam miskę przykrytą ściereczką i czekam aż podrośnie. W tym czasie przygotowuję składniki na pizze tj. siekam i podsmażam pieczarki, kroję paprykę i pomidory.
Ser ścieram na drobnej tarce, przygotowuje sos na spód pizzy (przepis tutaj). Gdy nasze ciasto podrośnie wystarczająco, rozwałkowuję je, przekładam na posmarowaną tłuszczem blachę. W tym czasie podkręcamy piekarnik na 200 stopni C.
Ciasto smaruję sosem, na to kładę warzywa (pomidory w plasterkach, papryka, pieczarki, oliwki), szynkę i wszystko to posypuję serem.
Tak, ser na samą górę! Dzięki temu pizza będzie soczysta i smaczna. Czas pieczenia 13 minut.
Temperatura 190 do 200 stopni C.
Przepraszam, ale kot nacisnął na enterka i poszło…
Chciałam tylko napisać, że to super przepis! Jest na tyle prosty, że może w końcu uda mi się zrobić dobrą pizzę, a nie zawsze liczyć na to, że panowie w Dominium utrzymają ten sam, fajny poziom ;)
BTW – gdzie kupiłaś tak ładną tarkę do sera? Strasznie mi się spodobała…
Przepraszam, że dopiero teraz piszę, nie zauważyłam wcześniej komentarza:)
Tarkę kupiłam w Ikea. Nie była tania, ale warta swojej ceny. Super się myję, co do samego tarcia to ciekawostką jest to że można trzeć jednocześnie w obie strony i ma antypoślizgowe krawędzie. Polecam
Super przepi
Bardzo apetycznie wyglądająca pizza. Osobiście jestem ogromną fanką pizzy i nieustannie szukam nowych przepisów. Na pewno wypróbuję Twój. :):)
smakowicie wygląda
Oj była pyszna. W właściwie to jest. Jeszcze jest bo z przepisy wyszły 2 duże pizze na całą blachę „piekarnikową”.