Przepis na ciasto Rafaello czyli kokosowa kostka – prosta wersja
Uwielbiam te małe, białe pralinki z migdałem w środku i wszystko co kokosowe. Ciasto Rafaello co prawda robiłam pierwszy raz, ale przepis na pewno dodam do ulubionych. Delikatny biszkopt, puszysta masa budyniowa z wiórkami. Całe ciasto jest lekkie i puszyste jak chmurka. Nie za słodkie i nie za ciężkie. Po prostu Rafaello! Szukając idealnego przepisu przekopałam cały Internet. W wyniku tego działania powstał ten oto przepis. Dlaczego wersja uproszczona? Ponieważ ciasto jest bajecznie proste do wykonania i nie wymaga wielu składników. A na blogu pojawi się kiedyś bogatsza wersja Rafaello – z migdałem i białą czekoladą. Biszkopt s.Anastazji (najlepszy):
- 5 jajek M
- niepełna szklanka mąki pszennej
- niepełna szklanka cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Ubij białka z solą na sztywno. Dodaj żółtka i stopniowo cukier. Ubijaj tak długo, aż cukier się całkowicie rozpuści, a masa będzie bardzo puszysta (około 15 minut). W tym czasie włącz piekarnik i nagrzej go do 160-180º C (bez termoobiegu). Formę wyłóż papierem do pieczenia. U mnie jest to blaszka 25×20 cm. Mąkę wymieszaj lub przesiej z proszkiem do pieczenia. Wyłącz mikser i stopniowo dodawaj mąkę. Wymieszaj delikatnie łopatką (nie metalową). Wylej ciasto do formy i piecz do „suchego patyczka” czyli około 30-40 minut. Po upieczeniu wyjmij biszkopt z formy, tak aby mógł odparować. Gdy całkowicie ostygnie przekrój go w połowie. Poncz:
- 1 kieliszek wódki
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 5 łyżek wody
Składniki ponczu wymieszaj w filiżance i skrop nimi oba blaty ciasta. Masa budyniowo-kokosowa:
- 500 ml mleka (u mnie zawsze 3,2%)
- 1 budyń śmietankowy z cukrem
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 150 g masła lub margaryny
- 1-2 łyżki cukru pudru
- 200 g wiórek kokosowych + 50 g do posypania ciasta
Szczegółowy przepis na masę budyniową był wczoraj na blogu (tutaj). W skrócie przypomnę, że należy ugotować budyń, oddzielnie utrzeć masło/margarynę i po 1 łyżce dodawać ostudzony budyń. Około 1/4 masy przełóż do miseczki. Porcja ta posłuży do dekoracji. Do gotowej masy budyniowej dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj na wolnych obrotach. Połowę masy wyłóż na pierwszy blat biszkopta, przykryj drugą częścią ciasta. Na górę ciasta i boki rozsmaruj pozostawioną masą i posyp wiórkami. Ciasto dobrze jest schłodzić w lodówce, ale można podawać od razu.
Smacznego!
A jakby biszkopt posmarować masłem orzechowym?
Upieczone – baaardzo smakuje:) Masa fajna, całośc nie jest slodka, drugie ciasto jakie upiekłam w życiu i naprawdę nie jest trudne. Prosze pamiętac, że proporcje podane są dla niewielkiej blachy:)
Bardzo dziękuję za zdjęcie i gratuluję wypieku, bo wygląda super!
Będę pamiętać, aby pisać jakiej blaszki używam, bo ciągle mi to umyka :)
Pozdrawiam :))
Tej wersji nie znam. U mnie wiórki się rumieni na patelni z margaryna u cukrem i daje jako wierzch ciasta. Każdy robi tak jak lubi :-)
My też podsmażamy wiórki 😊