Półkruche ciasteczka – przepis podstawowy
Ciasteczka, no właśnie – jak to z nimi jest? Kruche czy półkruche? Już się rozpisywałam kiedyś o ciasteczkach i powiem wam, że osobiście wolę te półkruche, potocznie zwane właśnie kruchymi, stąd napis na zdjęciu powyżej. To trochę takie ciastka służbowe – do kawy z sąsiadką, do wina z przyjaciółką, z mlekiem dla dzieci, a także wspaniała ozdoba stołu i szybki poczęstunek dla niespodziewanych gości. Najbardziej lubię kruche ciastka za to, że można je długo przechowywać, bo one chyba nie mogą się popsuć.
Mój przepis to podstawowy przepis na półkruche ciasteczka. Ciastka można pokryć lukrem, czekoladą i kolorową posypką i powiesić na choinkę. Samo wycinanie i pieczenie ciastek to duża frajda dla dzieci.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 150 g masła lub margaryny
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku o pieczenie
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 3 łyżki śmietany
Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem, sodą, proszkiem. Zrobić wgłębienie, dodać masło i palcami rozdrobnić z mąką na grudki. Dodać pozostałe składniki. Wyrobić jednolite ciasto i schłodzić w lodówce 1h. Ciasto będzie miało kruchą strukturę. Mnie zawsze irytuje to gdy podczas wałkowania pęka lub się łamie, zupełnie inaczej niż ciasto drożdżowe.
Ciasto podzielić na części. Każdą część wałkować do grubości około 0,5 cm. Zbyt cienkie ciastka będą szybko się przypiekać, a później łamać. Pamiętajmy jednak, że ciasteczka urosną. Przy pomocy foremek wycinamy ciastka. Inny sposób na ciasteczka: formować ręcznie kulki, rozpłaszczyć i zrobić wzorek przy pomocy widelca. Ja chyba wolę wycinać ciasteczka foremkę, tym razem to była gwiazdka.
Piekarnik nagrzać do 180 – 190 stopni C. Ciasteczka piec około 10-15 minut. Przy pierwszej partii zawsze sprawdzam wzrokowo stan upieczenia, przy kolejnych blaszkach już mniej więcej wiem jak długo będą się piekły.
A czy Wy lubicie kruche ciasteczka? Jeśli tak, to jakie?
Przepis świetny! Właśnie pachnie mi w całym domu, a ciastka proste i wyborne! Dziękuję :) Porywam na dłużej ten przepis ;)
Przepyszne ciasteczka! Na Święta robiłam według przepisu z gazety, niestety gazetę pochłonęła czarna dziura :) a naszła mnie dzisiaj wielka ochota, więc zaczęłam szukać w internecie i.. znalazłam Twój przepis! Ciasto wyrabia się bardzo dobrze, a zabawa z foremkami to istna przyjemność. Polecam wszystkim!
wiem, że już kilka tygodni minęło, ale czy pamiętasz ile mniej więcej takich gwiazdek wyszło Ci z takiej porcji ciasta? :)
W zależności od grubości ciastek, wychodzi +/- 3 blaszki od piekarnika.
A jak nie mam śmietany w lodówce, to czy mogę zastapić np mlekiem albo serkiem??
A jak nie mam śmietany w lodówce, to czy mogę zastapić np mlekiem albo serkiem??
ciasto zarobione… wydaje się być wyjątkowo sprężyste… zobaczymy jaki będzie efekt końcowy;-)
mąki 500 gramów czy dekagramów? Bo 50dag to trochę mało… o.O
500 gramów to pół kilograma, 50 dag. to 50 dekagramów czyli pół kilograma
jakiej śmietany trzeba dodać?
Ja zawsze dodaję 18%, ale 12 % też może być. Dodatek śmietany sprawia, że ciasto łatwiej się zagniata i jest elastyczne.
idealne ciasteczka, świetny przepis :) dziś upiekłam i mmm
Dziękuję, jest mi miło, że smakowały.
wczoraj robiliśmy te ciastecka i wyszły cudnie nie treba ozdabiać bo wyglądaja i smakują cudownie dzięki za prepis i polecam go wszystkim
Cieszę się, że się udały:)
Kocham kruche ciasteczka. Jak w ostatnie święta w te również obdaruje bliskich pięknie zapakowanymi własnoręcznie zrobionymi i ozdobionymi ciasteczkami ;)