Placki z cukinii z serkiem ricotta
Cukinia jest teraz warzywem numer jeden na większości blogów kulinarnych. Jest tak głównie dlatego, że trwa właśnie sezon na nią. Pełno jest jej na straganach, bazarach i w sklepach. Dodatkowo cukinia jest bardzo uniwersalna i można ją wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów.
Warto wspomnieć też o tym, że cukinia jest łatwa w uprawie i dosłownie rośnie w oczach. W moim ogrodzie też jest jej pełno, a dzięki temu przepisów z jej udziałem na blogu nie brakuje. Dziś przygotowałam placuszki z cukinii z dodatkiem serka ricotta.
Przygotowujemy placki z cukinii
Składniki:
- 1 cukinia
- 150 g serka ricotta
- sok z ćwiartki limonki
- sól
- świeżo mielony pieprz
- świeża bazylia i mięta
- 1 jajko
Cukinie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do miski przekładamy serek.
Zioła siekamy nożem i dodajemy do pozostałych składników.
Wyciskamy sok z ćwiartki limonki.
Na końcu wbijamy jajko, dodajemy sól, pieprz i wszystko dokładnie mieszamy.
Placki smażymy na oleju aż się ładnie zarumienią.
Strasznie podoba mi się Wasz blog, a szczególnie filmiki i to że wpisy są codziennie :)
W domu pożeraczem cukini jestem tylko ja więc placki nie przejdą ale wyglądają bardzo apetycznie.
Mam takie pytanie z innej beczki ;) gdzie zakupiliście taką fajną gruszkę do nadziewania, która była pokazana w filmiku o ciastkach i kinie letnim ?
Pozdrawiam :)
Fajny pomysl ja znam tylko tradycyjne placki z cukinii a ricotta na pewno fajnie wzbogaca smak, musze sprobowac :)
to ja Aga z duzosole ale jak zawsze nie umiem sie zalogowac haha ;)
wiem, wiem, że to ty :)))