Placek z rabarbarem
Wczoraj na deser, a dziś na blogu, pyszny i łatwy w przygotowaniu placek z rabarbarem. Żadnym owocem nie można zastąpić rabarbaru, dlatego z cierpliwością czekam na niego cały rok. Bardzo lubię jego kwaskowaty smak. Idealne warzywo dla koneserów niezbyt słodkich ciasto, do których zdecydowanie należę.
Warto pamiętać, że powinny unikać go osoby z kamicą nerkową, ponieważ zawiera kwas szczawiowy, który usuwa wapń i tworzy szczawian wapnia odkładający się w nerkach w postaci kamieni nerkowych. Myślę jednak, że jeszcze nikomu jeden kawałek placka nie zaszkodził. Skusicie się?
Składniki
- kilka łodyg rabarbaru + kilka malin (u mnie mrożone)
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru (dałam trochę mniej)
- 200 g masła lub margaryny
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
Jajka ubić z cukrem na puch. W tym czasie rabarbar umyć, obrać, pokroić i posypać cukrem w miseczce. Masło/margarynę stopić i ostudzić.
Do ubitych jaj dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Wlać stopiony tłuszcz i wymieszać, aż masa będzie jednolita. Ciasto będzie przypominało konsystencję ciasta na karpatkę. Blachę posmarować masłem i posypać bułką tartą.
Wlać ciasto i równomiernie ułożyć owoce – tak aby każdy kawałek stykał się z ciastem. Można je lekko docisnąć. Piekarnik nagrzać do 170° C, wstawić blaszkę i piec 35-40 minut. Po upieczeniu lekko przestudzić i posypać cukrem pudrem.
Lubicie takie placki?
No, no rabarbar w przesmacznej odsłonie;)
Dziękuję za Twój udział w akcji!
Pozdrawiam,
Olcik z Waniliowej Chmurki
Rabarbar rządzi w ostatnich dniach na blogach kulinarnych! Ciasto wyszło mega apetycznie!
Warto cały rok czekać:)
Rabarbar rządzi w ostatnich dniach na blogach kulinarnych! Ciasto wyszło mega apetycznie!
Cudowne ciacho,szkoda,ze nie moge nigdzie kupic rabarbaru,to jednak polski przysmak,pozdrawiam.
Szkoda, szkoda. Ciasto jest jedyne w swoim rodzaju:)
Tak jak lubię smacznie i prosto :)
Piękne zdjęcia
Dziękuję:)