Pizza hawajska z Piri – Piri – przepis
Mam dwa ulubione smaki pizzy. Pierwsza z nich to oczywiście pizza hawajska, druga to wegetariańska z szynką. Wiem, że to szaleństwo, ale właśnie takie zamawiam w pizzerii najczęściej. W domu oczywiście to co innego, jak robię swoją pizze dodaje dużo mniej sera, co widać na zdjęciu. Wynika to chyba z tego, że nie lubię kalorycznego jedzenia, tak już mam od dawna. Nie lubię także niezdrowej żywności, może to kogoś dziwić, ale ona mi po prostu nie smakuje. Nie powiem, że nie zjem tak jak weganin miodu, ale robię to bardzo rzadko.
Tym razem przygotowałam pizzę hawajską po swojemu. Zamiast popularnego ananasa dodałam brzoskwinie i sos piri piri. No właśnie, muszę zrobić teraz reklamę, bo sos jest genialny. Kupiłam go na próbę i razem z mężem wypróbowaliśmy go na tej pizzy. Wczoraj pojechałam do Lidla i kupiłam kolejne 4 butelki, aby mieć zapas na jakiś czas. Sos ten jest wyprodukowany z papryczek chilii, ale suszonych. Kilka kropel wystarczy, aby go poczuć.
Po raz kolejny korzystałam z mojego przepisu na „idealne ciasto na pizzę”. Przepis sprawdzony przeze mnie i już przez kilku internautów – ciasto na pizze. Z proporcji wychodzą 2 duże pizze, takie na blachę piekarnika.
Składniki na pizzę
- 100 g szynki
- 2 brzoskwinie
- papryka (ja dodałam mrożoną)
- ser żółty
- sos do pizzy
- sos piri – piri
Pizza hawajska – krok po kroku
Najpierw przygotować ciasto. Gdy będzie już rosło w misce, przygotować sos do pizzy, zetrzeć ser, pokroić pozostałe składniki.
Kolejność: Ciasto podzielić na pół, rozwałkować cienki placek, posmarować sosem i posypać 1/4 sera, wyłożyć szynkę, brzoskwinie i paprykę, posypać 1/4 sera. Wstawić do piekarnika 180 stopni C na 10 minut.
Na powyższym zdjęciu widać kilka kropek sosu piri-piri. Dla mnie jest dość pikantny, więc nie użyłam go dużo. Na opakowaniu również jest napisane, aby stosować w ilości kilku kropel. Mój mąż powiedział, że wreszcie czuć coś pikantnego. Jego wersja wygląda tak: polewa obficie ketchupem potrawę, a na to dopiero dość obficie piri – piri. Jak widać każdy je na swój sposób.
jest piri piri czyli jest pikantnie. jak dla mnie większej rekomendacji nie trzeba :) pozdrawiam
Bardzo smaczny przepis. Zrobiłam tę pizzę, choć szczerze mówiąc wolę nieco grubsze ciasto (takie, jak mają np. w Dominium). Po prostu muszę następnym razem zrobić podwójną porcję :)
Dzięki za przepis!
Cieszę się, że smakowała. Po publikacji tej pizzy zrobiłam następną, ale bez brzoskwiń i razem z mężem stwierdziliśmy, że w/w była zdecydowanie smaczniejsza. Pozdrawiam:)
witam, dopiero zaczynam piec, a jakie ciasto, czy moge poprosić o szczegółowy przepis :)
Przepis jest tutaj: https://www.jakpomasle.pl/kuchnia/idealne-ciasto-na-pizze/
Cały czas z niego korzystam i zawsze wychodzi tak samo. Jak dotąd to najlepszy przepis na ciasto do pizzy jaki wypróbowałam.