Podobne wpisy
Sernik z suszonymi śliwkami
Sernik z suszonymi śliwkami to alternatywa dla tych, którzy nie lubią tego ciasta z rodzynkami. Ja lubię sernik chyba w każdej postaci, no może na zimno to mniej, bo przejadł mi się już w dzieciństwie jak był na niego szał. Tym razem chciałam upiec klasyczny z ogromnymi rodzynkami, ale w sklepie ich nie było. Były tylko takie maciupeńkie rodzyneczki, a obok leżały pięknie prezentujące się suszone śliwki. Padła decyzja – biorę!
Brokuły zapiekane pod beszamelem
Brokuły można spożywać na wiele sposób. Najmniej smakuje mi zupa krem, a najbardziej chyba w sałatce. Tym razem przygotowałam je w jeszcze inny sposób, bo upiekłam z sosem beszamelowym. Taka wersja może stanowić lekką przystawkę lub być dodatkiem do obiadu.
Koktajl bananowy z kawą – na pobudzenie
Aby zrobić smaczny koktajl, nie potrzeba wielu wymyślnych składników, po które trzeba jeździć od sklepu do sklepu. Wystarczą dwa…
Domowy sok Kubuś
Przepis pochodzi z książki Thermomix’a, ale możemy go przygotować i bez tego robota. Domowy Kubuś jest zdrowy, pyszny i lubią…
Grillowanie na balkonie. Jak to zrobić, by nie wkurzyć sąsiadów?
Odkąd sięgam pamięcią w moim rodzinnym domu wiosenne i letnie weekendy często pachniały grillem. Oczywiście od zawsze był to tradycyjny…
Krem z brokuła na spleśniałym serze
Wiele słyszałam o zupie krem z brokuła z dodatkiem sera pleśniowego (niebieska pleśń). Postanowiłam spróbować, chociaż gatunki sera z niebieską naroślą, nie należą do moich ulubionych. Są zbyt intensywne, za mocne. Preferuję raczej delikatne odmiany, takie jak: Brie czy Camembert i to spożywane na świeżo w formie kanapek czy tacy serów.