Pierogi z jagodami i mrożone ciasto pierogowe…
Jakiś czas temu, chyba nieco ponad miesiąc, zapytałam Was na Facebooku, czy można mrozić ciasto na pierogi. Farszu miałam niedużo, pierogi ugotowane, a ciasta zostało prawie połowę. Mroziłam różne rzeczy, ale akurat nie ciasto na pierogi. W komentarzach pisałyście, że można, ale niektórzy mieli, tak jak ja, wątpliwości.
Postanowiłam zaryzykować i spróbować je zamrozić, bo zawsze lepsze to, niż od razu wyrzucić. Kilka dni temu wyjęłam moje ciasto z tą myślą, że zrobię pierogi z jagodami. Ciasto odmroziło się spokojnie w lodówce. Po wyjęciu z woreczka było gładkie i musiałam je tylko delikatnie podsypać mąką. Praktycznie od razu można je było rozwałkowywać i wycinać kółka na pierogi. A gdyby ktoś potrzebował, to podaję mój przepis na ciasto na pierogi.
Przygotowujemy pierogi z jagodami
Do przygotowania pierogów oprócz ciasta potrzebujemy tylko 3 składników. Są to:
- jagody
- cukier do posypania
- śmietana do smaku
Ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy szklanką koła. Na płat ciasta nakładamy odpowiednią ilość jagód i ostrożnie sklejamy pierożka. Jagody są mało kwaśne, a zarazem na tyle słodkie, że farsz nie wymaga cukru. Pierogi wrzucamy do wrzątku i gotujemy dosłownie chwilę od momentu wypłynięcia.
Pierogi z jagodami są najlepsze od razu po ugotowaniu – jeszcze gorące posypane cukrem i z kleksem kwaśnej śmietany.
oj, ale pyszności! a ja w tym sezonie jeszcze nie robiłam pierogów z jagodami, za to opycham się nimi na deser- ze śmietanką, pozdrawiam :)
jagody są przepyszne i warto je jeść bo są zdrowe :)