pierogi z jagodami
||

Pierogi z jagodami i mrożone ciasto pierogowe…

pierogi z jagodami

Jakiś czas temu, chyba nieco ponad miesiąc, zapytałam Was na Facebooku, czy można mrozić ciasto na pierogi. Farszu miałam niedużo, pierogi ugotowane, a ciasta zostało prawie połowę. Mroziłam różne rzeczy, ale akurat nie ciasto na pierogi. W komentarzach pisałyście, że można, ale niektórzy mieli, tak jak ja, wątpliwości.

Postanowiłam zaryzykować i spróbować je zamrozić, bo zawsze lepsze to, niż od razu wyrzucić. Kilka dni temu wyjęłam moje ciasto z tą myślą, że zrobię pierogi z jagodami. Ciasto odmroziło się spokojnie w lodówce. Po wyjęciu z woreczka było gładkie i musiałam je tylko delikatnie podsypać mąką. Praktycznie od razu można je było rozwałkowywać i wycinać kółka na pierogi. A gdyby ktoś potrzebował, to podaję mój przepis na ciasto na pierogi.

Przygotowujemy pierogi z jagodami

pierogi z jagodami

Do przygotowania pierogów oprócz ciasta potrzebujemy tylko 3 składników. Są to:

  • jagody
  • cukier do posypania
  • śmietana do smaku

pierogi z jagodami

Ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy szklanką koła. Na płat ciasta nakładamy odpowiednią ilość jagód i ostrożnie sklejamy pierożka. Jagody są mało kwaśne, a zarazem na tyle słodkie, że farsz nie wymaga cukru. Pierogi wrzucamy do wrzątku i gotujemy dosłownie chwilę od momentu wypłynięcia.

pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami są najlepsze od razu po ugotowaniu – jeszcze gorące posypane cukrem i z kleksem kwaśnej śmietany.

Oceń przepis / post

Podobne wpisy

2 komentarze

  1. oj, ale pyszności! a ja w tym sezonie jeszcze nie robiłam pierogów z jagodami, za to opycham się nimi na deser- ze śmietanką, pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.