Pierniko – serniczki
Przepis powstał bardzo spontanicznie. Na dwa tygodnie przed świętami przygotowywałam pierniczki (przepis tutaj). Ciasta wyszło sporo i po upieczeniu 2 blaszek pierniczków, z pozostałej części wylepiłam moje foremki z Rossmanna w kształcie serca, mini tarty i podłużnej. Razem 10 sztuk. Wypełnienie czyli sernik przygotowałam z 1,5 kostki sera. Tak powstały pierniko – serniczki. Po upieczeniu i ostudzeniu włożyłam je do szczelnego pojemnika, aby zmiękły. Gotowe wystarczy posypać cukrem.
Składniki na serniczki:
- 1,5 kostki sera twarogowego (półtłusty)
- 1/3 szklanki cukru
- 3 jajka
- 100 g masła
- 1 budyń waniliowy
Z przepisu na pierniczki (klik) zagnieść ciasto, wyłożyć małe foremki i podpiec kilka minut. Wyjąć i wypełnić masą serową.
Ser przetrzeć przez sito. Najłatwiej przy pomocy plastikowej łyżki lub łopatki silikonowej (ja używam łopatki). Przy takiej ilości nie bawiłam się w ubijanie piany z białek. Jajka ubiłam z cukrem na puch, przy zmniejszonych obrotach dodać powoli ser, rozpuszczone masło oraz budyń w proszku. Masa serowa jest już gotowa, można ją wyłożyć na upieczone foremki z ciasta piernikowego.
Pierniko-serniczki wstawić do gorącego piekarnika i piec około 25 minut, ale to zależy od grubości sera i ilości ciastek w piekarniku. Gdy się juz zarumienią, wyjąć z piekarnika i pozwolić im odparować.
Nie zdziwcie się, jak okaże się, że dno ciastek (piernik) jest twarde jak kamień. Aby pierniki zmiękły, trzeba je wstawić do szczelnego pojemnika, u mnie był to pojemnik Curver z pokrywką. Rano pierniki były już miękkie.
super pomysł! mała prosba: dla osób mieszkających zagranicą i nie majacych dostępu do polskich produktów w standardowych opakowaniach, prosiłabym o podanie wartosci wagowych w przepisach. ja np nie wiem, ile to półtora kostki sera:(
Słuszna uwaga, będę pamiętać. Standardowa kostka sera ma 250 g. Pozdrawiam:)