Pieczone jabłka z bakaliami
Jesień to przede wszystkim urodzaj jabłek. Tak się składa, że dostaliśmy od naszej parafii sporo jabłek i teraz jemy je na wszystkie możliwe sposoby. Jednym z nich jest wersja z piekarnika. Pieczone jabłka z bakaliami są bajecznie proste w wykonaniu, ale najbardziej lubię je jeść, bo to jeden z niewielu deserów jaki robię na ciepło. Słodki, ciepły, pachnący i lekko chrupiący. Taki właśnie jest mój deser.
Składniki:
- 4 jabłka
- powidła śliwkowe
- łyżeczka cukru wanilinowego Winiary
- łyżeczka cynamonu
- orzechy włoskie
- migdały w płatkach
- Jabłka umyj, odetnij z góry plasterek i przy pomocy łyżeczki wydrąż nasionka. Możesz wydrążyć tylko trochę jabłka, albo więcej aby więcej weszło powideł.
- Orzechy posiekaj dość grubo. Wymieszaj je razem z powidłami i z cukrem wanilinowym oraz cynamonem.
- Każde jabłko wypełnij nadzieniem i wstaw do gorącego piekarnika (190° C) i piecz około 20 minut.
- Po upieczeniu posyp płatkami migdałów.
Macie pomysły jak spożyć skrzynkę jabłek?