Pieczona kaczka z żurawiną
Wracamy z przepisami po dłuższej nieobecności. Z tej okazji nie może być to pospolite danie, to musi być coś specjalnego. Postanowiłam, że sięgnę do dania, które przed laty serwowała moja babcia. Robiła je tylko na specjalne okazje, aby podkreślić uroczystość jakiegoś wydarzenia w naszym życiu. Dzisiaj będzie przepis na pieczoną kaczkę z żurawiną.
Składniki (dla 2 osób):
- 2 filety z kaczki (piersi)
- majeranek
- sól
- łyżeczka Maggi
- olej do smażenia
- łyżka masła
- 2 jabłka
- konfitura z żurawiny
Sposób przygotowania pieczonej kaczki z żurawiną
Mięso opłucz, nie zdejmuj skóry. Wymieszaj Maggi z majerankiem i solą i taką mieszanką porządnie natrzyj mięso. Odstaw na co najmniej godzinę w chłodne miejsce, ale im dłużej tym lepiej.
Piekarnik nagrzej do 180-190º C.
Na patelni rozgrzej olej i krótko usmaż mięso (około 2 minut w każdej strony). W środku powinno być surowe. Przełóż kaczkę do naczynia żaroodpornego i posmaruj masłem. Obok mięsa ułóż przekrojone jabłka. Wstaw do gorącego piecyka i zapiekaj około 60 minut, co jakiś czas podlewając mięso wytopionym tłuszczem.
Po upieczeniu, na mięso wyłóż konfiturę z żurawiny. Podaj z warzywami gotowanymi na parze.