pasta do kanapek z makreli
||

Pasta z makreli wędzonej – idealna do pieczywa

 

Dziś piątek, weekendu początek. Gdy ja myślę o piątku, to nie staje mi przed oczami wizja wieczoru spędzonego z mężem i przyjaciółmi, tylko ryby. Wszystko przez to, że właśnie w piątek na szkolnej stołówce podawano ryby w różnej postaci, a najpopularniejsza była pasta z makreli. Tego rodzaju skojarzenie pozostanie ze mną chyba już na zawsze.

Piątek zgodnie z tradycją chrześcijańską jest dniem postnym. Nie wszyscy wiedzą, że zgodnie z tą tradycją nie powinna się jeść mięsa w każdy piątek, a nie tylko w okresie Wielkiego Postu. Mimo, że nie wszyscy poszczą, to prawie każdy lubi jeść ryby.

W związku z tym, że ryba jest smaczna i zdrowa (i dobra na wszystko ;]) przygotowałam pastę z wędzonej makreli. Od razu przypomniał mi się smak dzieciństwa. Taką pastę robiła też moja babcia, moja mama i teraz robię ja.

Pastę z wędzonej makreli robi się dość szybko i jest bardzo smaczna. Może być podawana na różnego rodzaju przyjęciach stojących, jako smaczny dodatek do kanapek.

Składniki

  • 1 makrela wędzona
  • 1 mała cebula
  • 2 jajka
  • 2 średnie ogórki kiszone (mogą być konserwowe)
  • 2 łyżki majonezu
  • pieprz

pasta z makreli

Pasta z makreli – sposób przygotowania

Z makreli zdejmujemy skórę, usuwamy kręgosłup i wszystkie ości. Przyznaję, że zajęło mi to trochę czasu, ale bez problemów znalazłam wszystkie. Na końcu rozdrabniamy widelcem rybę i sprawdzamy czy wszystkie ości zostały wyjęte. Teraz już tylko musimy dodać resztę składników i wymieszać.

Wskazówka: Ogórka i cebulę należy bardzo drobno posiekać. Jajka ugotować i zetrzeć na drobnej tarce.

pasta z makreli

Oceń przepis / post

Podobne wpisy

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.