Papryka faszerowana
Bogactwo warzyw tej schyłku lata daje duże pole do popisu w kuchni. Tym razem skusiłam się na faszerowaną paprykę. taka papryka bardzo przypomina mi gołąbki, tylko zamiast kapusty mamy kielichy papryki no i oczywiście dużo mniej pracy przy tej wersji. Farsz przygotowałam z mięsa mielonego i ryżu gotowanego na sypko. Do dania użyłam papryki zielonej „zwykłej” oraz pomidorowej.
Składniki:
8 dużych papryk
700 g mięsa mielonego
1 duża cebula
2 woreczki ryżu
2 pomidory
oliwa
pieprz
sól
Ryż gotujemy na sypko, cebulę siekamy i smażymy na oliwie ze szczyptą soli. Papryki umyć, przekroić w połowie i wydrążyć środki. Ryż ostudzić i wymieszać z mięsem oraz cebulką. Posolić i popieprzyć do smaku.
Nadziewać papryki przygotowanym farszem. Połówki papryk z dziurką uszczelnić plastrem pomidora i na każdą paprykę położyć również plaster pomidora. Całość ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec ok. 40 minut w piekarniku na środkowym poziomie w temperaturze około 180 stopni C. Po upieczeniu polać sosem pomidorowym.
Smacznego!
Przepis bierze udział w akcji: