Palmiery z cynamonem
Pomysł i przepis na Palmiery z ciasta francuskiego znalazłam wśród przepisów zgłoszonych do mojej akcji kulinarnej „Ciastka na jeden kęs”. Akcja trwała do 10 lutego, a dziś lub najpóźniej jutro wylosuję osobę, do której wyślę obiecaną nagrodę niespodziankę. Za przepis na Palmiery dziękuję Chochelce (przepis tutaj).
Nigdy wcześniej ich nie robiłam, ale przepis był prosty i wydawał się łatwy w przygotowaniu. Nie zastanawiałam się długo, wyjęłam ostatni zapas ciasta francuskiego z lodówki i zabrałam się do roboty. Sposób przygotowania i efekt końcowy znajdziecie poniżej.
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- cynamon
- cukier brązowy (u mnie się skończył i dałam biały)
- 1 jajko (można pominąć)
Wyjaśniam jak zrobić palmiery
Jak wspomniałam powyżej, przygotowanie tych ciasteczek jest banalnie proste. Nawet mój mąż po przyjrzeniu się jak ja to robię, stwierdził zdecydowanie, że sam też da sobie radę z ich wykonaniem. Moim zdaniem może to być świetny sposób na wspólne spędzenie sobotniego popołudnia.
Ciasto rozwinąć, posmarować jajkiem i posypać cukrem oraz cynamonem. Tak jak pisałam wcześniej, jajko nie jest konieczne i ja akurat je pominęłam. Efekt tego był taki, że podczas układania ciastek ze środnia wysypało się trochę cynamonu.
Z obu przeciwległych stron zawinąć ciasto do środka.
Następnie należy palmiery ułożyć na blaszce. Blaszki nie smarowałam tłuszczem, tylko wyłożyłam papierem od ciasta francuskiego.
Ciasteczka pieczemy w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 200°.
I gotowe. Prawda, że proste?
Ja moje Palmiery z cynamonem posypałam dodatkowo cukrem pudrem. Pyszne byłby również w wersji z czekoladą.
proste, szybkie, efektowne, cynamonowe…czyli idealne :)
Są przepiękne !! :)
http://www.domowe-wypieki.blogspot.com