Okazjonalna

młoda kapusta ze śmietaną i koperkiem

Młoda kapusta ze śmietaną i koperkiem

Młoda kapusta duszona w śmietanie z dodatkiem koperku bardzo kojarzy się z wczesną wiosną. Myślę, że to dla wielu również powrót do smaków dzieciństwa. W moim przypadku jest to połowicznie, ale jakby nie było, oboje z Jackiem lubimy tę potrawę.
Jest wiele receptur na przygotowanie kapusty, ale nam najbardziej smakuje wersja z dodatkiem śmietany i smażonej cebulki.

Pełny brzuszek czyli gulasz z grzybów leśnych

Pełny brzuszek czyli gulasz z grzybów leśnych

Gulasz z moją ulubioną kaszą jęczmienną najlepiej smakuje mi zimą. Jest to, jak dla mnie, bardzo sycące danie i jak jestem bardzo głodna, to właśnie taki talerz mi przychodzi na myśl. Dlaczego zimą? Do przygotowania tego obiadu potrzebujemy składniki, które łatwo i długo się przechowują, czyli takie, które zawsze mamy w szafce i spiżarni.

Grillujemy na budowie – test produktów KAMIS + FILM

Grillujemy na budowie – test produktów KAMIS + FILM

W ramach współpracy realizowanej na zlecenie marki KAMIS poproszono nas, abyśmy przetestowali produkty do grilla. Zastanawialiśmy się, co i jak można na ich temat napisać. Kiełbaska z grilla, karkówka i skrzydełka, to przecież grillowy standard. Poza tym, skoro robimy to na zlecenie konkretnej marki, to możemy być nieobiektywni. Zrobiliśmy burzę mózgów i wpadliśmy na genialny pomysł. Znajdziemy grupę ciężko pracujących budowlańców, przygotujemy dla nich dania z grilla i zapytamy o opinię.

co na grilla

Grill dla leniwych: szynka i kiełbaski + film HD

W Polsce już dobrych kilkanaście lat temu powstała kultura „robienia grilla”. My też przeżyliśmy chwilową fascynację takim sposobem spędzania czasu w sobotnie popołudnia. Obecnie jest tak, że ciągniemy zapałki kto ma rozniecać ogień. Wygodniej jest przekręcić gałkę piekarnika na 180° C i czekać, aż się upiecze, niż przewracać mięsiwo na aluminiowej tacce i uważać aby znów się nie przypaliło.

Kociołek warzywny czyli gulasz

Kociołek warzywny czyli gulasz

Właśnie zaczęła się kalendarzowa jesień, a ja myślami cały czas jestem na wakacjach. Jakoś nie mogę się przestawić z letniego luzu i lekkich potraw, które są tak proste, że prawie „bezobsługowe”. Niestety przychodzi taki moment, że trzeba stawić czoło rzeczywistości, także tej pogodowo-kuchennej i zacząć gotować ciepłe i pożywne potrawy. Moja dzisiejsza propozycja dla Was właśnie do takich dań należy :)

Grillowanie z piwem Perła, czyli Chmielaki LIVE :)

Grillowanie z piwem Perła, czyli Chmielaki LIVE :)

Pierwszy event kulinarny z ekipą Jak Po Maśle w roli głównej już za nami. Podczas ostatnich Chmielaków Krasnostawskich, na zaproszenie Browarów Perła, mieliśmy niesamowitą przyjemność zorganizować i poprowadzić dwugodzinny show kulinarny. Kosztowało nas to kilka dni przygotowań i dwie nieprzespane noce, spędzone w kuchni na testowaniu przepisów. Ale było warto!

Zapraszam do oglądania najnowszego odcinka Jak Po Maśle Przed Kamerą, w którym zobaczycie 15 minutowy skrót całego wydarzenia :)

ryba po grecku

Ryba po grecku nie tylko na wigilię. KONKURS i FILM

Tematem dzisiejszego odcinka jest ryba po grecku. Czy zastanawialiście się kiedyś skąd wzięła się ta nazwa? Próbowałem znaleźć odpowiedź na to pytanie, ale niestety bez skutku. Może ktoś z Was wie czemu swoją nazwę zawdzięcza ryba po grecku? W związku z powyższym ogłaszam konkurs na blogu! Pytanie konkursowe i wszelkie dodatkowe informacje znajdziecie w filmie zamieszczonym poniżej. Przewidziałem bardzo atrakcyjne nagrody niespodzianki, dlatego tym bardziej warto wziąć udział :)

łosoś w sosie cytrynowym

Łosoś w sosie cytrynowym

Bohaterem dzisiejszego przepisu jest ryba. Ryba nie taka pierwsza lepsza bo będzie to łosoś. Jest to ryba niskokaloryczna, a przy tym bogata w nienasycone kwasy tuszowe omega – 3, które są niezbędne dla zachowania zdrowia. Oprócz tego zawiera pełnowartościowe białko, minerały (magnez, fosfor oraz selen) i witaminy z grupy B i niacynę.