Krakersy z chilli – przekąska nie tylko dla kibica
Domowa słona przekąska do chrupania nie tylko przed ekranem telewizora to właśnie domowe chrupiące krakersy z chili i papryką. Są idealne do piwa podczas oglądania meczów Euro 2012. Muszę jeszcze napisać o ich jednej wadzie – uzależniają!
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 250 ml mleka
- 50 g sera żółtego
- czubata łyżeczka soli
- czubata łyżeczka chili
- czubata łyżeczka papryki słodkiej
Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, masło najpierw wymieszać z sypkimi składnikami, a następnie z pozostałymi i zagnieść ciasto. Podzielić na porcje i rozwałkować na cienki placek (2-3 mm). Ciasteczka wycinać małymi foremkami lub przy pomocy foremki takiej jakiej ja użyłam. Moja forma wykonana jest z aluminium, trzeba położyć na niej ciasto i przejechać wałkiem wycinając ciastka. Dla ciekawskich dodam, że forma przeznaczona jest do wykrawania małych pierożków. Wtedy ciasto przykłada się podwójnie, pomiędzy lokując farsz. Przyznam, że pierożków jeszcze nie robiłam w ten sposób, ponieważ formę posiadam od niedawna. Jak tylko ja wypróbuję nie omieszkam dodać wpisu. Póki co wspaniale spełnia funkcję wykrawania małych ciasteczek. Dla zainteresowanych tematem i planujących zakup tego cudeńka polecam słowa kluczowe: „forma do pierogów”. Na serwisach aukcyjnych dostępna za grosze.
Polecam przy pomocy widelca zrobić dziurki w wyciętych krakersach, aby nie puchły podczas pieczenia.
Krakersy pieczemy około 12 minut w temp 180 stopni C, ale zależy to od grubości ciasteczek. Polecam piec do lekkiego przyrumienienia, wtedy po wystygnięciu będą chrupiące, a im cieńsze ciasto tym szybciej się upieką.
Upieczone krakersy posypać solą i chili w proszku i można chrupać!
Mój mąż jako pierwszy tester w domu powiedział: „Jak ze sklepu”. Lepszej rekomendacji nie potrzebuję:)
A co sądzicie o takich foremkach?uzywacie ich czy robicie recznie ?Moim zdaniem dużo szybciej idzie ale wiem ze ludzie nie lubia..najlepszy jest ten duży:D:D http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/SID-4719EF3B-30242F5B/lidl_pl/hs.xsl/index_28589.htm
nie ma w przepisie masła za to jest 2 razy ser żółty :D
Och, dziękuję za uwagę. Już poprawione:)
Mam pytanie, gdzie mozna kupic taka foremke?
Sprawdzałam, że są dostępne na Allegro. Należy wpisać „forma do pierogów” i wyskakuje wiele propozycji.