Dania mięsne

kurczak w pomarańczach

Kurczak w pomarańczach

Na kurczaka duszonego w pomarańczach miałam ochotę od dawna. Bardzo łatwy przepis znalazłam na opakowaniu cukru trzcinowego. Jego oryginalna nazwa to „Glazurowane nóżki kurczaka”. Sos jest słodki i kwaskowy, ale delikatny. Bardzo lubię kurczaka podanego w ten sposób. Do tego surówka i lubiany przez domowników ryż.

kotlety mielone

Ćevapčići

  Dziś kuchnia bałkańska. Ćevapčići to takie insze kotlety mielone. Co je różni? Ćevapčići są zrolowane w formie małych kiełbasek,…

Pieczony kurczak na butelce piwa

Pieczony kurczak na butelce piwa

Pieczony kurczak w całości kojarzy mi się z oficjalnym spotkaniem towarzyskim, czy uroczystością w większym gronie.  Kurczak pieczony na butelce…

wieprzowina z makaronem ryżowym

Danie z Sajgonu

  Danie przygotowane z pamięci i tu – uwaga niespodzianka – przez mojego męża! Inspiracją do przygotowania tego posiłku był…

kotlety z sezamem

Kotlety z sezamem

Jak urozmaicić kotlety z piersi kurczaka? Ja do panierki z bułki dodałam ziarna sezamu.

tortilla z fasolą i wieprzowiną

Tortilla z wieprzowiną i fasolą

Wszystkim osobom, które nie wyborażają sobie życia bez fast foodów polecam własnoręczne przygotowanie tortilli, która jest nie tylko bardzo prosta…

młoda kapusta bigos

Bigos z młodej kapusty

  Dzisiaj ciąg dalszy szaleństw z młodej kapusty. Tym razem przygotowałam bigos z młodej kapusty. Pyszny, lekki i szybko się…