Ogórki w musztardzie z miodem
Ogórki możemy konserwować na różne sposoby. Najbardziej popularne to kiszenie i konserwowanie zalewą octową połączenie z pasteryzacją. Ogórki są tak przez nas – Polaków lubiane, że powstaje coraz to więcej przepisów. Jedną z dosyć nowych dla mnie metod są ogórki przygotowane w zalewie z dodatkiem miodu i musztardy. Już sama nazwa brzmi zachęcająco i kusi choćby po to aby skosztować. Ja akurat miałam okazję przekonać się o ich smaku u krewnych, którzy słyną z wymyślnych receptur. Ogórki były wyborne, a w tym roku zagoszczą i w mojej piwniczce. Państwa również zachęcam do wypróbowania tego przepisu.
- 3 marchewki
- 2-3 kg ogórków
Na zalewę:
- 1 szkl.octu
- 1 szkl. cukru
- 1 l wody
- 3 łyżki soli
- 5 płaskich łyżek musztardy
- 3 łyżki miodu
oraz ziele angielskie, gorczyca, koper i chrzan
Ogórki umyć i pokroić w plasterki, następnie ułożyć w słoikach. Marchewkę należy obrać i pokroić w plasterki, a następnie (surową) wkładać po kilka plasterków do słoików z ogórkami. Do każdego słoika włożyć po kilka ziarenek ziela angielskiego, gorczycy oraz kawałek chrzanu i kopru.
Składniki zalewy zagotować, ostudzić, następnie dodać musztardę i miód. Tak przygotowaną zalewą wypełnić słoiki z ogórkami i marchewką. Tak przygotowane warzywa pasteryzujemy przez 10 minut.o tym czasie wyjmujemy słoiki z wrzątku, odstawiamy aż ostygną.
robiłam z cary a z kurkumą jeszcze nie ale zrobię dziś :)
Tez zamierzałam robić ogórki ale angina zupełnie pokrzyżowała mi plany :( Piekne zdjecia i bardzo fajny przepis nie jadlam jeszcze takich
Och, współczuję. Wracaj szybko do zdrowia! A ogórki smaczne, trochę inne w smaku niż zwykłe konserwowe.
Uwielbiam ogórki w każdej postaci :) ale te zdjęcia WSPANIAŁE!!! od razu zwróciły moją uwagę :)