odrywany chlebek czosnkowy
|

Odrywany chlebek czosnkowy z mozarellą

Można go jeść samodzielnie. Można maczać w sosie, można go podać z grillowanymi warzywami lub pieczonym mięsem. To od ciebie zależy jak podasz chlebek czosnkowy z mozzarellą. Połączenie czosnku, sera i miękiszu pieczywa jest wyśmienite, a nacięcia sprawiają, że każdy przy stole może oderwać kawałek i cieszyć się tym smakiem. Dla mnie palce lizać!

Składniki na odrywany chlebek czosnkowy.

  • 1 jajko
  • 12 g świeżych drożdży
  • 20 g cukru
  • 3 g soli
  • 80 ml ciepłego mleka
  • 200 g mąki pszennej
  • 30 g masła

Z czego zrobić sos czosnkowy do chlebka?

  • 10 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 łyżeczka szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta cukru
  • 2 szczypty soli

oraz 100 g mozzarelli w kawałku

odrywany chlebek czosnkowy

Jak przygotować chlebek czosnkowy?

  1. Do miseczki wbić jajko, dodać cukier i drożdże. Rozmieszać trzepaczką do momentu, aż całe drożdże się rozpuszczą. Do dużej miski wsypać mąkę, wlać ciepłe mleko i dodać zawartość małej miseczki. Zagnieść gładkie ciasta (bez grudek). Odstawić na 15 minut. Po tym czasie dodać do ciasta drożdżowego miękkie masło i ponownie zagnieść. Uformować okrągły chlebek i ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
  2. Gdy ciasto podrośnie, nie zagniatać już go ponownie. Wystarczy położyć na nim dłonie, tak aby wypuścić powietrze.
  3. Ostrym nożem naciąć 5 kresek w jedną stroną i 5 prostopadłych w drugą.
  4. Przygotuj sos czosnkowy: wymieszaj w miseczce miękkie masło, majonez, sól, cukier i czosnek oraz szczypiorek.
  5. Wysmaruj chlebek sosem czosnkowym, również brzegi.
  6. Mozarelle pokrój w paseczki i powkładaj w nacięte rowki ciasta – dość głęboko.
  7. Piekarnik nagrzej do 170 st.C i piecz około 20 minut (aż się zarumieni).
  8. Po upieczeniu wyjmij chlebek czosnkowy na drewnianą deskę. Odrywaj po kawałku i jedz!
5/5 - (2 votes)

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.