Odrywany chlebek czosnkowy z mozarellą
Można go jeść samodzielnie. Można maczać w sosie, można go podać z grillowanymi warzywami lub pieczonym mięsem. To od ciebie zależy jak podasz chlebek czosnkowy z mozzarellą. Połączenie czosnku, sera i miękiszu pieczywa jest wyśmienite, a nacięcia sprawiają, że każdy przy stole może oderwać kawałek i cieszyć się tym smakiem. Dla mnie palce lizać!
Składniki na odrywany chlebek czosnkowy.
- 1 jajko
- 12 g świeżych drożdży
- 20 g cukru
- 3 g soli
- 80 ml ciepłego mleka
- 200 g mąki pszennej
- 30 g masła
Z czego zrobić sos czosnkowy do chlebka?
- 10 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka majonezu
- 1 łyżeczka szczypiorku
- 2 ząbki czosnku
- szczypta cukru
- 2 szczypty soli
oraz 100 g mozzarelli w kawałku
Jak przygotować chlebek czosnkowy?
- Do miseczki wbić jajko, dodać cukier i drożdże. Rozmieszać trzepaczką do momentu, aż całe drożdże się rozpuszczą. Do dużej miski wsypać mąkę, wlać ciepłe mleko i dodać zawartość małej miseczki. Zagnieść gładkie ciasta (bez grudek). Odstawić na 15 minut. Po tym czasie dodać do ciasta drożdżowego miękkie masło i ponownie zagnieść. Uformować okrągły chlebek i ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
- Gdy ciasto podrośnie, nie zagniatać już go ponownie. Wystarczy położyć na nim dłonie, tak aby wypuścić powietrze.
- Ostrym nożem naciąć 5 kresek w jedną stroną i 5 prostopadłych w drugą.
- Przygotuj sos czosnkowy: wymieszaj w miseczce miękkie masło, majonez, sól, cukier i czosnek oraz szczypiorek.
- Wysmaruj chlebek sosem czosnkowym, również brzegi.
- Mozarelle pokrój w paseczki i powkładaj w nacięte rowki ciasta – dość głęboko.
- Piekarnik nagrzej do 170 st.C i piecz około 20 minut (aż się zarumieni).
- Po upieczeniu wyjmij chlebek czosnkowy na drewnianą deskę. Odrywaj po kawałku i jedz!