pierogi ruskie jak zrobić
||

Pierogi ruskie – krok po kroku (dużo zdjęć)

Pierogi, w szczególnie ruskie należą do kanonu naszych narodowych potraw. Nie znam osoby, która by ich nie lubiła. Na początku mojej kariery kulinarnej miałam problem z klejeniem pierogów i nadaniem im odpowiedniego kształtu. Dziś lepienie pierogów wychodzi mi dużo lepiej niż na początku, ale jeszcze nie dorównuję poziomowi mojej mamy. Znam 3 szkoły robienia pierogów:

  1. Wycinanie kółek od szklanki,
  2. Wycinanie kółek lejko-pierogiem,
  3. Wyrabianie pierogów z kulek ciasta i właśnie tą metodę dziś przedstawiam.

Składniki zazwyczaj dozuję „na oko”:

ciasto:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 szklanka wody
  • 1 jajo
  • szczypta soli

farsz:

  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • kostka sera półtłustego
  • łyżka masła
  • 1 cebula
  • sól i pieprz

Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto. W przypadku gdy będzie za wolne dodajemy więcej mąki lub przeciwnie więcej wody.

Ziemniaki rozdrabniamy z serem (może być przez praskę lub maszynkę do mielenia mięsa), dodajemy cebulę usmażoną na maśle oraz sól i pieprz do smaku.

1. Odrywamy mały kawałek ciasta i formujemy w kulkę.

2. Rozgniatamy kulkę na kształt małego placuszka, wyrabiając brzeg cieniej niż środek.

jak zrobić pierogi ruskie 3. Na środek placuszka kładziemy łyżeczkę nadzienia.

jak zrobić pierogi ruskie

4. Składamy placuszek w połowie wciskając nadzienie do środka (ja pomagam sobie łyżeczką). Teraz można dołożyć farsz w miarę możliwości.

jak zrobić pierogi ruskie 5. Sklejamy pieroga od skrajnych części…

6. …kończąc na środku.

7. Gotowego pieroga oprószyć mąką.

8. Pierogi wrzucać na wrzątek, gotować do wypłynięcia.

Nie wiem jak wy, ale dla mnie najsmaczniejsze są smażone na rumiano pierogi z cebulką. Pycha!

Oceń przepis / post

Podobne wpisy

9 komentarzy

  1. Zawsze uwilbiałam takie pierożki. Do klejenie uzywam tej samej metody. jednak napiszę ciekawostke….. mieszkam od jakiegoś czasu w Niemczech. Moimi sasiadami jest starsze małżeństwo z Rosji. Kobieta powiedziała mi kiedy poczęstowałam ją tym właśnie wyrobem że pierwszy raz widzi coś takiego. Ruskie pierogi to ziemniaki z kapustą kiszoną lub białą ugotowaną wczesniej :). Oczywiście jako farsz.

    1. Lubię bardzo ruskie pierogi ale profesjonalne tzn. cisto aby było smaczne musi być wyrobione elastyczne a nie tylko zagniecione , farsz – cebulka powinna być zrumieniona aby nadać smak, ilość sera powinna być większa aby to nie były ziemniaki z namiastką sera , nadzienie powinno być wyraźnie pikantne i oczywiście ciasto cienkie.

    1. Mój mąż też woli wałkować ciasto na pierogi (oczywiście ja mu pomagam), a przedstawiony sposób pochodzi ode mnie z domu. Czy za grube? Może odrobinę, ale to chyba prewencyjnie, bo kiedyś robiłam zbyt cienkie i co niektóre robiły się dziurawe:) Dziś wolę zrobić z ciut grubszego ciasta, dodam też są są też ciut większe od sklepowych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.