Pierogi ruskie – krok po kroku (dużo zdjęć)
Pierogi, w szczególnie ruskie należą do kanonu naszych narodowych potraw. Nie znam osoby, która by ich nie lubiła. Na początku mojej kariery kulinarnej miałam problem z klejeniem pierogów i nadaniem im odpowiedniego kształtu. Dziś lepienie pierogów wychodzi mi dużo lepiej niż na początku, ale jeszcze nie dorównuję poziomowi mojej mamy. Znam 3 szkoły robienia pierogów:
- Wycinanie kółek od szklanki,
- Wycinanie kółek lejko-pierogiem,
- Wyrabianie pierogów z kulek ciasta i właśnie tą metodę dziś przedstawiam.
Składniki zazwyczaj dozuję „na oko”:
ciasto:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 1 szklanka wody
- 1 jajo
- szczypta soli
farsz:
- 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
- kostka sera półtłustego
- łyżka masła
- 1 cebula
- sól i pieprz
Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto. W przypadku gdy będzie za wolne dodajemy więcej mąki lub przeciwnie więcej wody.
Ziemniaki rozdrabniamy z serem (może być przez praskę lub maszynkę do mielenia mięsa), dodajemy cebulę usmażoną na maśle oraz sól i pieprz do smaku.
1. Odrywamy mały kawałek ciasta i formujemy w kulkę.
2. Rozgniatamy kulkę na kształt małego placuszka, wyrabiając brzeg cieniej niż środek.
3. Na środek placuszka kładziemy łyżeczkę nadzienia.
4. Składamy placuszek w połowie wciskając nadzienie do środka (ja pomagam sobie łyżeczką). Teraz można dołożyć farsz w miarę możliwości.
5. Sklejamy pieroga od skrajnych części…
7. Gotowego pieroga oprószyć mąką.
8. Pierogi wrzucać na wrzątek, gotować do wypłynięcia.
Nie wiem jak wy, ale dla mnie najsmaczniejsze są smażone na rumiano pierogi z cebulką. Pycha!
Zawsze uwilbiałam takie pierożki. Do klejenie uzywam tej samej metody. jednak napiszę ciekawostke….. mieszkam od jakiegoś czasu w Niemczech. Moimi sasiadami jest starsze małżeństwo z Rosji. Kobieta powiedziała mi kiedy poczęstowałam ją tym właśnie wyrobem że pierwszy raz widzi coś takiego. Ruskie pierogi to ziemniaki z kapustą kiszoną lub białą ugotowaną wczesniej :). Oczywiście jako farsz.
Lubię bardzo ruskie pierogi ale profesjonalne tzn. cisto aby było smaczne musi być wyrobione elastyczne a nie tylko zagniecione , farsz – cebulka powinna być zrumieniona aby nadać smak, ilość sera powinna być większa aby to nie były ziemniaki z namiastką sera , nadzienie powinno być wyraźnie pikantne i oczywiście ciasto cienkie.
A nie mają za grubego ciasta te pierogi? Ja zawsze wałkuję, ale ten pomysł też fajny.
Pozdrawiam,
http://blogfigazmakiem.blogspot.com/
Mój mąż też woli wałkować ciasto na pierogi (oczywiście ja mu pomagam), a przedstawiony sposób pochodzi ode mnie z domu. Czy za grube? Może odrobinę, ale to chyba prewencyjnie, bo kiedyś robiłam zbyt cienkie i co niektóre robiły się dziurawe:) Dziś wolę zrobić z ciut grubszego ciasta, dodam też są są też ciut większe od sklepowych.
Serdecznie zapraszamy na castingi do nowego programu kulinarnego „MasterChef” w tvn
W linku informacja o programie:
http://www.tvn.pl/showbiz/kultowy-show-kulinarny-na-antenie-tvn-zglos-sie,47571,934.html
Pozdrawiamy,
Redakcja,MasterChefmasterchef@tvn.pl
ja lubię takie 'prosto z wody’ po tym pierwszym gotowaniu :)