Uszka z grzybami do barszczu – Krok po kroku
Wigilia już za niespełna miesiąc, a ja już przygotowałam uszka z grzybami do barszczu. W tym roku zrobiłam ich więcej, bo teraz, w listopadzie mam na to czas. Oczywiście część z nich razem z mężem zjedliśmy z barszczykiem. Trzeba było przetestować czy smaczne, inaczej nie publikuję na blogu:) Reszta na tacy poszła do zamrażarki – uszka koniecznie muszą być oddzielone podczas zamrażania, a jak już zamarzną przesypuję je do woreczka z zipem. Przepis na to jak zrobić uszka z grzybami do barszczu pochodzi z książki siostry Anastazji (143 przysmaki).
Przez moment zastanawiałam się, czy aby na pewno powinnam przygotować tutorial o tym, jak lepić uszka do barszczu. Już kiedyś opisywałam jak lepić pierogi, no ale pierogi to pierogi i nie każdy umie je sklejać. Uszka za to są tak łatwe w wykonaniu, że może nie powinnam się wygłupiać i wstawiać tego postu. Z drugiej strony, chyba nikt nie rodzi się z wiedzą „jak zrobić uszka z grzybami”, więc zrobiłam zdjęcia, jak to wygląda w moim wykonaniu. Zatem jeśli nie wiesz, jak się lepi uszka, to ten poradnik jest właśnie dla Ciebie. :)
Aby zrobić uszka z grzybami potrzebujesz (składniki):
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1-2 łyżki oliwy
- sól
- woda
Farsz:
- 30 g suszonych grzybów
- 1 mała cebula
- 1 łyżka masła
- bułka tarta
- sól
Jak zrobić uszka z grzybami – przepis krok po kroku
Najpierw przygotowujemy farsz. Grzyby wsypujemy do miseczki i zalewamy wrzątkiem, pozostawiamy na jakiś czas, a najlepiej na noc. Następny krok to odcedzenie grzybów, ja właściwie to je płuczę i odławiam, bo wtedy cały piasek i zanieczyszczenia pozostają na dnie naczynia. Przełożyć grzyby do małego rondelka, ugotować, pokroić lub zemleć w maszynce. Cebulę obrać, drobno posiekać i usmażyć na maśle z dodatkiem soli. Dodać grzyby i tyle bułki tartej, aby farsz nie był zbyt rzadki. Gdy nasze nadzienie będzie stygło, możemy zabrać się za przygotowanie ciasta.
Ciasto przygotowuję w misce, do której przesiewam mąkę i robię wgłębienie. Do mąki dodać jajko, oliwę i sól. Wyrabiać ciasto stopniowo dodając letnią wodę. Ciasto ma mieć gęstość ciasta na pierogi. Jeśli nie będziemy od razu wyrabiać uszek, ciasto należy przykryć, ponieważ lubi schnąć.
1. Ciasto podzielić na pół lub na trzy części, rozwałkować dosyć cienko. Ostrym nożem lub tak jak ja, okrągłym nożem do pizzy pokroić placek na kwadraty o boku 4 cm. Jak widać na zdjęciu moje „kwadraty” są prostokątami, ale nie ma to większego znaczenia. Podczas sklejania można przyciąć za szeroki bok.
2. Na każdy kwadrat nakładać porcję farszu.
3. Złożyć uszko po przekątnej
4. Skleić boki.
5. Uszko jest prawie gotowe, ma kształt trójkąta.
6. Zawinąć końce uszka wokół palca i skleić.
7. Brawo! Mamy pierwsze uszko.
A to część moich uszek:
Uszka wrzucać do gotującej się wody, lekko zamieszać i gotować od momentu wypłynięcia około 3-4 minuty.
Teraz jeszcze pozostaje ugotować barszczyk i jedno wigilijne danie już mamy gotowe. Jeśli nie wiecie jak przygotować prawdziwy barszcz czerwony zakwaszany skorzystajcie z mojego przepisu.
Przepis super☺
A ci, co piszą w sprawie oliwy, niech czytają dokładnie!
Wtórny analfabetyzm!
Proszę dokładniej czytać skladniki🙂
Wczoraj robiłem uszka z Pani przepisu i wyszły super takie mięciutkie i pulchne.
Ja robię uszka bez jajka , ciasto jak na pierogi zaparzane i zamiast gotowanych robię smażone w oleju . Ile by ich nie zrobić ..zawsze jest ich za mało !:D
A ja w sprawie zamrażania uszek: zamrażamy je surowe? I kiedy chcemy ugotować to wrzucamy na wrzątek zamrożone?
spróbuj kiedyś po,, mojemu” ,-wszystko jak u Ciebie ale do farszu dodaję +orzechy włoskie tarte lub zmielone po namoczeniu i choć trochę oczyszczeniu ze skórki .spróbuj! Ilość orzechów wg smaku ,ja daję ok 15 %
Proszę o wyjaśnienie skąd oliwa do ciasta? Bo w składnikach jej nie ma i nie wiem ile , a w opisie jest , ze się dodaje.
Dziękuję bardzo
Nie znalazłam ile oliwy trzeba dodać do ciasta .
a co z tym olejem do ciasta? Niby jest ale nie piszesz ile ??
POZATYM WYGRAŁAŚ U MNIE MILION ZA PRZEPISY!
Nie korzystam juz z zadnej innej storny poza Twoją!
dziekuje slicznie!
Dziękuję, staram się aby tak było :)
Pozdrawiam
SUPER PROSTE I ZAJE*****E SMACZNE! <3 dzieki!
Zastanawiałaś się, czy zrobić ten post, ja osobiśie jestem Ci bardzo wdzieczna, moj pierwsze uszka, za które wezme sie na dniach i równiez zamrożę, i z pewnoscia dam znac jak wyszły. Dziekuje!
Chciałabym zapytac ile czasu gotować grzyby? ☺
Przepis FANTASTYCZNY ,kształt również bardzo pomysłowy :) Bardzo DZIEKUJE !!! Wykorzystałam w zeszłym roku i teraz rowniez do niego wracam :) Jeszcze raz DZIEKUJE !!!! Zdrowych ,spokojnych ,rodzinnych ŚWIT życze !!! :)
Pozdrawiam !!!
Pozdrawiamy i smacznego! :)
Przepraszam, nie doczytałam, jest przecież to jajko;) Dzieki
Czy do ciasta dodać jajko? W produktach do przepisu go nie, a w przepisie jest. Jak więc ma być z tym jajkiem?
Dzisiaj wlasnie bedziemy próbować uszka z Pani przepisu, wygladaja smacznie.
dzięki za przepis
właśnie zrobiłam i się mrożą, pyyyszne <3
super! cieszę się :)
wstawiłam do mrozenia uszka a barszczyk nabiera pieknego kolorku
WItam, mieszkam za granicą i trudno jest mi kupić grzyby suszone. Jedyne dostępne jakie znalazłam to mrożone borowiki. Czy ktoś kiedyś próbował użyć mrożonych/świeżych grzybów? Farsz przygotowuje się wówczas tak samo czy trzeba coś zmieniać?Czy smak jest wówczas lepszy/gorszy? Z góry dziękuję za porady. Pozdrawiam!
Mrożonych grzybów nie używałam, ale wiem, że niektórzy przygotowują uszka ze świeżych pieczarek. Myślę, że jak użyjesz mrożonych borowików, a to dobre grzyby, uszka wyjdą smaczne. Mrożone, suszone czy świeże i tak trzeba ugotować.
cudowny przepis choć podeszłam do niego sceptycznie
ogólnie uchodzę za dobra kucharkę hihi ale nigdy mi specjalnie nie wychodziły uszka czy pierogi unikałam ich jak mogłam
ciasto super się wyrabia i łatwo rozwałkowuje nawet na bardzo cieniutko
teraz będę serwować bardzo często
bardzo dziękuje za przepis jest idealny :)
Wyglądają te uszka ładnie, ale ja osobiście robię cieńsze ciasto na pierogi. Nie lubimy, by dominowało w pierogach (jakichkolwiek) ciasto, a gdy jest cienko rozwałkowane, wówczas harmonia smaku między ciastem a farszem jest właśnie taka, jak trzeba! Błogosławionych Świąt Bożego Narodzenia życzy stara gospodyni.
Piękne dzięki za odpowiedź błyskawiczną! Będzie zatem barszczyk z uszkami! Pomyślimy ciepło o Tobie przy Wigilii! Życzę Ci najserdeczniej abyś kultywowała swoją pasję, gdyż dzięki takim jednostkom jak Ty nasze polskie tradycje nie zginą! Pozdrawiam gorąco Ahabe.
Hej, nie wiem czy jesteś lepszą kucharką czy fotografką, ale ja ani jednym ani drugim. Więc proszę podawaj ile Ci wyszło uszek z tej proporcji, którą podałaś, ile litrów barszczu z tego przepisu wzorowanego chyba na p.Dykiel (ja ją lubię). Będę się mogła obliczyć! Ukłony!
Co do uszek to na zdjęciu jest około połowy. Łącznie wyszło przynajmniej 60 sztuk. A jeśli chodzi o barszcz to wody wlałam nieco ponad poziom buraków – razem z burakami około 2,5l. Po odcedzeniu gotowego barszczu wyszło mi około 1,5 l. Barszcz gotowałam za każdym razem bez uchylania pokrywki, aby za bardzo się nie zredukował.
Przepis na barszcz pochodzi z książki Bożeny Dykiel:)
Z 40g grzybów 60 uszek? poważnie? Pierwszy raz będę robić i nie wiem, ile grzybów kupić, ale stawiałam bardziej na pół kilo… :D
Takie proporcje są w przepisie, który pochodzi z jednej z najlepszych książek. Oczywiście zawsze można zrobić z połowy składników, a liczba uszek zależy od ich wielkości. Mi wyszło ok. 60 szt, innym może wyjść mniej.