Najlepsze pierogi z kapustą i grzybami. Zawsze się udają.
Prezentuję Wam dziś świetny przepis na pierogi z kapustą i grzybami. Receptura pochodzi z książki Siostry Anastazji „143 przysmaki”. W rozdziale przepisy wigilijne znajduję się ów przepis. Do tej pory zdarzało mi się robić pierogi, ale tylko z kapusty kiszonej. Tutaj, autorka proponuję świeżą kapustę. Postanowiłam spróbować. A dlaczego ten przepis zawsze się udaję? Bo przepisy z s. Anastazją zawsze się udają. Uwielbiam jej książki i śmiało pokazuję Wam jej przepisy na blogu. Jestem pewna, że nawet jak robicie pierwszy raz pierogi z kapustą i grzybami, z tym przepisem na pewno Wam się uda.
Jak dla mnie nie ma Wigilii bez pierogów z kapustą i grzybami. A w inny dzień roku, to danie już tak nie smakuje jak właśnie 24 grudnia.
Niezbędne składniki
Farsz:
- 1 kg świeżej kapusty
- 20-30 g suszonych grzybów
- 1 cebula
- tłuszcz
- sól
- pieprz
Ciasto:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 50 ml mleka (1/4 szklanki)
- 150 ml letniej wody (3/4 szklanki)
- 1 jajko
Pierogi zaczynamy robić od przygotowania farszu. Główkę kapusty należy umyć, oczyścić i poszatkować. Ja miałam ułatwione zadanie, bo zrobiłam to w robocie. Kapustę należy ugotować, aż będzie miękka (trzeba próbować). Poszatkowana gotuje się krótko, u mnie było to ok. 5 minut od momentu zagotowania. Ugotowaną kapustę odcedzić, ostudzić na durszlaku i jeszcze posiekać nożem, aby farsz był drobniejszy i lepiej się nakładał.
Jeśli nie macie suszonych grzybów, możecie dodać pieczarki. Wiadomo, że nic nie zastąpi leśnych grzybów, a ich aromat i smak jest wspaniały. Szczególnie w Wigilię, gdy czuć je w całym domu.
My, nasze grzyby sami zbieraliśmy w pobliskich lasach. Uwieczniliśmy to nawet na filmie (klik). Pamiętacie?
Grzyby namoczyć w miseczce z wodą. Najlepiej będzie zrobić to na noc. Ja nie miałam tyle czasu i moje moczyły się ok. 2h. Po tym czasie należy je ugotować, odlać wodę i ostudzić. Kolejny krok to rozdrobnienie grzybów. Można je przepuścić przez maszynkę do mielenia lub zmielić w blenderze.
Cebulę obrać i usmażyć na oleju. Połączyć kapustę, posiekane grzyby i cebulę. Dodać sól i pieprz. Tego drugiego nie za dużo, bo przytłumi smak grzybów. Wymieszać farsz.
Ciasto na pierogi
Mąkę przesiać, zrobić wgłębienie i wlać gorące mleko (1/4 szkl). Szybko wymieszać widelcem. Do zaparzonego ciasta dodawać powoli pozostałe składniki i wyrabiać do uzyskania jednolitej i gładkiej masy.
Jak zrobić pierogi?
Technikę sklejania pierogów krok po kroku opisałam w poście (klik). Dziś użyłam sposobu szklankowego. Miękkie ciasto rozwałkowałam wałkiem i wykrawałam krążki przy pomocy szklanki.
Przygotowane pierogi należy wrzucić partiami do wrzącej i osolonej wody. Ostrożnie zamieszać drewnianą lub plastikową łyżką, aby nie przykleiły się do siebie, dna garnka. Gotować. Gdy wypłyną na powierzchnię, odkryć, gotować ok. 3 minuty. Odcedzać lub pojedynczo wyciągać łyżą cedzakową. Układać na talerzu lub półmisku.
Podawać ze smażoną cebulką i olejem lnianym.
Z podanego przepis wyszło mi 55 małych (jak dla mnie) pierogów i zostało mi odrobinę ciasta. Po szybki namyśle wymyśliłam pierożki z mrożonych truskawek. Słodkie pierożki były tak bardzo nieoczekiwane jak przepyszne. Jacek zajadał się bardziej niż tymi z kapustą. Będę robić je częściej ;)
Najsmaczniejsze dla mnie, są te odsmażane.
A jaka jest wasza ulubiona potrawa wigilijna?
U mnie gdybym nie zrobiła to mogę się nie pokazywać na kolacji ;p
Kapusta z grochem oczywiście ! :D
A mi jakoś kapusta z grochem nie podchodzi :P