Ciasto kruche – przepis podstawowy
Każda gospodyni powinna umieć przygotować ciasto kruche. Można z niego przygotować ciasteczka, placki, mazurki, paszteciki, szarlotki, tarty itp. Charakterystyczną cechą ciasta jest jego kruchość uzyskiwana dzięki znacznej zawartości tłuszczu. Przy okazji polecam mój przepis na kruche maślane ciasteczka.
- Tłuszcz powinien stanowić około 40-50% w stosunku do ilości mąki. Przypomnę, że tłuszcz zawiera się w śmietanie, żółtku, orzechach.
- Żółtka można dodawać surowe lub ugotowane na twardo i przetarte przez sito.
- Orzechy i migdały muszą być zmielone lub drobno posiekane.
- Kwasek cytrynowy lub sok z cytryny jest pożądanym składnikiem ponieważ dodatek kwasu zapobiega pęcznieniu białka zawartego w mące, ścina je ograniczając zdolność sklejania się ciasta.
- Cukier nie jest obowiązkowym dodatkiem, bez cukru jest bardziej delikatne. Bez cukru można przygotować ciasto przeznaczone na drobne ciasteczka, posypywane po uformowaniu cukrem, a także na spody ciast z owocami.
Ciasto kruche – technika przygotowania
- Przygotowanie składników: przesianie mąki, przygotowanie żółtek (oddzielenie od białek lub gotowanie i przetarcie przez sito).
- Dodanie tłuszczu do maki i posiekanie nożem.
- Dodanie do ciasta pozostałych składników (żółtka, śmietany, cukru , aromatu)
- Zarobienie ciasta widelcem, a następne szybkie zagniecenie ręką bez długiego wyrabiania
- Schłodzenie ciasta w lodówce przez przynajmniej 60 minut.
- Uformowanie i upieczenie wyrobów.
Ciasto kruche układa się na suchych blachach, nie wymagają one smarowania. Małe ciastka można układać bardzo blisko siebie, ponieważ wyrastają minimalnie.
Temperatura pieczenia ma kluczowe znaczenie w wypieku. Piekarnik należy nagrzać wcześniej, a jego temperatura nie może być niższa niż 190-200 st. C.
Ciasto kruche należy do wyrobów drogich. O wiele bardziej tańsze są wypieki z ciasta półkruchego.
Jaka jest różnica między ciastem kruchym a półkruchym?
Kruchość ciast półkruchych uzyskuje się dzięki środkom niespulchniającym przy niedużej ilości tłuszczu, natomiast zawsze dodaje się śmietanę.
do ciasta kruchego nie daje się śmietany!!!!!!!!!!żółtka ,tłuszcz,mąka i cukier!
zgadza się, śmietana do półkruchego (które popularnie nazywa się kruchym); typowe kruche ciasteczka przedstawiłam tutaj: https://www.jakpomasle.pl/kuchnia/kruche-maslane-ciasteczka/ i nie ma śmietany:)
Nie wyszły Mi chociaż robiłam Je 2 razy. Znalazłam inny przepis i wyszły super.
no co Ty ? Mi też nie wyszły !
A co wam nie wyszło? Tutaj jest ogólnie o kruchym. Chybaze chodzi wam o te maślane, tak? Ja robiłem i wyszły ok, ale wole ciasteczka w stylu półkruchym popularnie zwane kruchymi.